Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Mijlpaal bereikt: nu meer dan 5.000 Bitcoin-geldautomaten verspreid over 76 landen

Peter Slagter
Peter Slagter

De ‘Bitcoin ATM’. Geldautomaten die werken met cryptovaluta. Hoeveel ze precies gebruikt worden is onbekend, maar in aantallen zijn ze de afgelopen jaren flink gestegen. Er zijn er nu meer dan 5.000, verspreid over 76 landen.

Adoptie Bitcoin

Het aantal beschikbare geldautomaten waar cryptovaluta gekocht (en soms verkocht) kunnen worden is de afgelopen 12 maanden flink gestegen, ondanks dat de cryptomarkt een bewogen jaar achter de rug heeft. In december bleek uit cijfers van Data Light dat er in 2018 zes geldautomaten per dag bijkwamen.

Mijlpaal bereikt: meer dan 5.000 geldautomaten wereldwijd

Uit cijfers van Coin ATM Radar blijkt dat er recent een nieuwe mijlpaal is bereikt. Vandaag de dag zijn er minimaal meer dan 5.000 ‘Crypto ATMs’ te vinden, verspreid over 76 landen. Daar zijn 41 fabrikanten en 543 exploitanten bij betrokken. Het werkelijke aantal kan (veel) hoger liggen, aangezien niet alle machines geregistreerd staan. In de VS zijn er bijvoorbeeld honderden winkels waar Bitcoin te koop is via Coinstar-apparaten.

Amerika ligt mijlenver voor op de rest van de wereld. Met 3.238 geregistreerde machines voert het de lijst aan. Canada volgt met 678 geldautomaten, en de top drie wordt afgesloten door Oostenrijk (266).

Nederland

Nederland staat op nummer 16 met 35 geregistreerde crypto-geldautomaten. In Amsterdam zijn de meeste te vinden (14), gevolgd door Enschede (4), en Rotterdam (4). Ook in Maastricht (3) en Den Haag (2) zijn er meerdere te vinden. Bgst is de meest actieve exploitant in Nederland.

Je vraagt je wellicht af waarom iemand zo’n geldautomaat zou gebruiken. Zelf handel je wellicht liever op een exchange, of gebruik je een van de vele beschikbare brokers.

Een argument kan zijn dat het een privacy-vriendelijke manier is om cryptovaluta aan te kopen, hoewel dat op losse schroeven staat. Steeds meer geldautomaten vereisen het doorlopen van een KYC-procedure, en ook dit soort geldautomaten vallen onder steeds strengere regelgeving. Een ander argument kan zijn dat andere aankoopmethoden minder goed toegankelijk zijn, hoewel dat uit geografische data onwaarschijnlijk lijkt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.