Alles over de nieuwe economie onder één dak.

‘Huurcontracten verplicht registreren op de blockchain’, aldus minister-president Malta

‘Huurcontracten verplicht registreren op de blockchain’, aldus minister-president Malta
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Alle huurcontracten die getekend worden in Malta moeten geregistreerd worden op de blockchain, aldus Malta’s minister-president. De uitspraak is gebaseerd op recent aangenomen wetsvoorstellen. Joseph Muscat noemt deze twee doelen ervan.

Adoptie

‘Voor de veiligheid’

Het belangrijkste argument dat door Muscat genoemd wordt draait om veiligheid, lezen we op Malta Today. “Door de contracten te registreren met gebruik van ‘distributed ledger technologies’ zijn ze beschermd tegen gesjoemel. Enkel geautoriseerde partijen hebben toegang tot de contracten”, aldus Muscat.

Die redenering was kennelijk overtuigend, want het heeft in Malta geleid tot een wet. “Elk huurcontract in Malta moet geregistreerd zijn. Het systeem dat we daarvoor gebruiken is gebaseerd op blockchain technologie”, vertelt Muscat. De komende dagen worden alle details over de wetshervorming bekendgemaakt. Er is overigens een “lange consultatieperiode” overheen gegaan voordat die nieuwe wet op tafel lag.

Nut van blockchaintechnologie?

Het tweede doel van de nieuwe maatregel is om het nut van blockchaintechnologie zichtbaar te maken. “We gaan hiermee aan mensen laten zien wat de toegevoegde waarde is van deze technologie. Door het toe te passen op iets dat ze in hun dagelijks leven gebruiken”, aldus Muscat.

De Maltese minister-president sprak hierover tijdens de zondagochtendshow van radiostation One Radio. “Hiermee gaan we het effect aantonen van de ‘digitale transformatie’ op het dagelijks leven”, vult hij aan.

In de berichtgeving wordt de veiligheid van blockchaintechnologie als voldongen feit neergezet. Zo wordt het beeld dat blockchain per definitie veilig is verder aangesterkt, terwijl dat zeer discutabel is. Bovendien is onduidelijk op welke manier deze vorm van opslag in de praktijk concreet merkbaar is in het dagelijks leven van de Maltezen. Details over het registratiesysteem zijn er niet, dus inhoudelijk commentaar erop is op dit moment onmogelijk.

Deze nieuwe ontwikkeling lijkt onderdeel te zijn van de strategie om Malta verder te vestigen als ‘Blockchain Island’. In februari kwam een soortgelijke ontwikkeling naar buiten in de context van diploma’s en academische titels.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.