Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nu ook iOS-versie beschikbaar van Opera’s browser met cryptowallet en Web3-ondersteuning

Bram de Vries
Bram de Vries

Eind 2018 bracht Opera cryptovaluta weer een stap dichterbij alledaags internetgebruik. De toentertijd nieuwe Android-browser kwam met een cryptowallet en integreert naadloos met dapps. Deze browser is nu ook voor iOS-gebruikers beschikbaar.

Adoptie

Net als de Android-versie werkt de browser enkel met het ecosysteem om Ethereum heen. Ter ondersteuning van de lancering van de iOS-versie is een video gepubliceerd waarin de browser op hoofdlijnen wordt gepresenteerd:

Web3-ondersteuning?

Wellicht vraag je je af wat ‘Web3’ precies is. Die term beschrijft de overlap tussen cryptovaluta, blockchains, en gedistribueerde systemen. Samen verbreden ze de toepassing van het web zoals we dat nu kennen. Opera ziet het als brug tussen het internet van nu naar het decentrale web van de toekomst.

De wallet die in de browser zit ingebouwd, ondersteunt ERC20-tokens, stablecoins, en zogeheten ‘Non-Fungible Tokens’ (NFT’s). Zo kan je bijvoorbeeld direct vanuit de browser interacteren met smart contracts, of betalen voor het gebruik van een decentrale applicatie.

Showcase: Marble.Cards

Om de mogelijkheden van het ‘decentrale web’ te demonstreren, heeft Opera een nieuwe decentrale applicatie in de schijnwerpers gezet: Marble.Cards. Daarmee kunnen gebruikers een webpagina in een ‘Marble’ omtoveren. Iedere URL kan vereeuwigd worden als kaart. De crux: dat kan maar één keer. Degene die het ’t eerst doet, is eigenaar van een NFT: een unieke ‘Marble card’.

Die kaarten kan een gebruiker spelenderwijs verzamelen. Daarna kan hij zijn collectie verhandelen met andere kaarten, of als er vraag naar is, verkopen aan degene die ’m graag wil overnemen. Natuurlijk is het geen toepassing waar grote wereldproblemen mee opgelost worden. Maar wel een uiting van de mogelijkheden die ‘het internet van waarde’ biedt en zo spelenderwijs ontdekt kunnen worden.

Je kan Opera Touch voor iOS vinden in Apple’s App Store.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.