Alles over de nieuwe economie onder één dak.

LedgerX ontvangt toestemming voor handel in Bitcoin-futures

Peter Slagter
Peter Slagter

Een primeur voor het New Yorkse bedrijf LedgerX. Met LedgerX Omni heeft het bedrijf het eerste Amerikaanse handelsplatform dat (officieel) Bitcoin-futures mag aanbieden die niet verrekend worden in cash, maar in bitcoins. Sneller dan Bakkt?

Exchange Bitcoin

Maandag publiceerde (PDF) de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) het grote nieuws, en kon LedgerX eindelijk vertellen over een proces dat meer dan vijf jaar heeft geduurd. Ze mogen Bitcoin-futures aanbieden aan ‘retail’ investeerders. En niet zomaar Bitcoin-futures: contracten waar ‘echte’ bitcoins aan ten grondslag liggen.

Lange wachtlijst

“We hebben de licentie, maar ook een lange wachtlijst”, schrijft LedgerX. “De onboarding van klanten nemen we serieus, wordt langzaam uitgevoerd, en vereist geduld. Dat is nodig om de onderliggende technologie goed te testen en monitoren, en ervoor te zorgen dat de klantbeleving exceptioneel is en blijft.”

Inwoners van de VS en Singapore kunnen zich nu inschrijven om als eerst toegang te krijgen tot het handelsplatform. Het lijkt erop dat klanten worden gelokt door voor de eerste 1.000 klanten de handelskosten weg te nemen. Een nieuwe klant moet minimaal $10.000 of 1 BTC storten om het account geopend te krijgen.

Eerder dan Bakkt?

Als het over Bitcoin-futures gaat, denk je wellicht aan Bakkt. Het dochterbedrijf van ICE kondigde begin juni aan dat het klaar is om de deuren te openen voor testers. Over de plannen van Bakkt heeft de CFTC zich nog niet uitgelaten. Betekent dat dan dat LedgerX de licentie-race van Bakkt gewonnen heeft?

Niet per se. Bakkt heeft een andere route bewandeld dan normaal, en heeft gebruikgemaakt van de macht van moederbedrijf ICE. Zij mag producten zelf certificeren en registreren. Daarna heeft de CFTC slechts tien dagen de tijd om er nog wat van te vinden. De documenten die deze richting bevestigen vind je hier en hier.

Feitelijk was Bakkt dus eerder, maar heeft LedgerX de primeur van de CFTC gekregen: LedgerX Omni is het eerste platform waarover de toezichthouder zich officieel uitgesproken heeft.

Toegankelijk voor iedereen

LedgerX is in 2014 opgericht, en fungeerde initieel enkel als ‘Swap Execution Facility’ (SEF) voor grote beleggers die $10 miljoen of meer aan assets in beheer hebben. “Maar Bitcoin is niet ontworpen enkel voor grote instellingen”, schrijft LedgerX. “Het is ontworpen voor alle mensen, maar een groot deel van de handel vindt plaats achter gesloten deuren.”

Vijf jaar na dato kan LedgerX de deuren openen voor iedereen die in Bitcoin wil handelen. “De CFTC heeft buitengewoon leiderschap getoond in deze nieuwe wereld van cryptovaluta”, aldus LedgerX. “Ze erkennen dat indien crypto als commodity gezien wordt, het [de handel] goed moet gebeuren, en klanten veilig moeten zijn.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.