Alles over de nieuwe economie onder één dak.

ErisX krijgt groen licht van toezichthouder CFTC voor op Bitcoin gebaseerde futures

ErisX krijgt groen licht van toezichthouder CFTC voor op Bitcoin gebaseerde futures
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

ErisX, het handelsplatform dat steun geniet van bedrijven als Nasdaq en TD Ameritrade, heeft de benodigde licenties gekregen van toezichthouder CFTC om Bitcoin-futures aan te bieden. De handel in contracten start “later dit jaar”.

Exchange

Eind 2018 kwam ErisX groot in het nieuws met een succesvol afgesloten financieringsronde waarmee het $27,5 miljoen dollar ophaalde. Onder de investeerders zaten bekende namen, zoals Bitmain, ConsenSys, TD Ameritrade, Fidelity, en Nasdaq. ErisX is een spinoff van Eris Exchange, een bestaande aanbieder op de derivatenmarkt.

CFTC overstag?

Het lijkt erop dat de CFTC, de Amerikaanse toezichthouder op de derivatenmarkt, overstag is gegaan. Eerder werd bekend dat LedgerX de benodigde licenties van de CFTC heeft ontvangen. ErisX is de tweede markt waarvan bekend is dat ze groen licht hebben gekregen. Bakkt heeft het anders geregeld, maar kan ook de deuren openen.

In een blogpost vertelt ErisX meer over de Bitcoin-contracten die in ontwikkeling zijn. “ErisX is uniek in de markt van digitale assets”, vertelt Thomas Chippas, CEO van ErisX. “We hebben de handel en verrekening van elkaar gescheiden en gebruiken daar traditionele middelen voor. Voor institutionele beleggers is dat gunstig, omdat ze met tools werken die ze kennen van andere asset classes.”

Verrekend in bitcoins

Ook ErisX werkt aan Bitcoin-futures die niet verrekend worden in cash (zoals dollars), maar in ‘echte’ bitcoins. Dat betekent dat handel in deze contracten óók (direct) volume teweegbrengt op de Bitcoin-markt, in tegenstelling tot contracten die verrekend worden met andere assets. LedgerX en Bakkt volgen dezelfde strategie.

“De DCO-licentie verkrijgen is een tweede belangrijke milestone die we bereikt hebben dit jaar”, vertelt Laurian Cristea, advocaat in dienst van ErisX. “De lancering van futures op digitale valuta staat gepland voor later dit jaar. Na de lancering hebben handelaars een spot- en futures-markt onder één dak.”

Dinsdag kwam ook naar buiten dat Binance met een eigen derivatenmarkt komt, Binance Futures. CEO Changpeng Zhao kondigde het bestaan ervan aan tijdens de Asia Blockchain Summit.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.