Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Samsung Deliver’ed: eerste blockchain-container afgeleverd in de haven van Rotterdam

Bram de Vries
Bram de Vries

Op 10 april riep Samsung SDS het blockchainplatform Deliver in het leven. Recent is de eerste blockchaincontainer in de haven van Rotterdam aangekomen. Dit zijn volgens de deelnemers de drie voordelen van Deliver.

Adoptie

Maandag bracht de Rotterdamse haven een persbericht naar buiten om stil te staan bij deze mijlpaal. Samen met ABN AMRO en Samsung SDS is het gelukt om te “bewijzen dat blockchaintechnologie interoperabiliteit mogelijk maakt”.

Drie voordelen

Het drietal noemt de volgende pluspunten van de manier waarop blockchaincontainers worden verscheept:

  1. Een papierloze administratie.
  2. Onmiddelijke financiering.
  3. Van deur tot deur traceerbaar.

De verwerking van de benodigde vrachtpapieren en financiering is “volledig papierlooes binnen een vertrouwde en veilige omgeving uitgevoerd”. Zo zorgt het blockchainplatform voor “toeleverketenoverstijgende zichtbaarheid van begin tot eind”, en maakt het “internationale handel mogelijk waarmee deelnemers aan de toeleverketen veilig commerciële, gevoelige en vertrouwelijke informatie kunnen delen, en eigendommen over kunnen dragen”.

De ‘onmiddelijke financiering’ wordt genoemd, omdat handelsstromen vaak als onderpand voor bedrijfsleningen gebruikt worden. Maar het aanvragen van zo’n lening kostte (onnodig) veel tijd. Edwin van Bommel, CIO van ABN AMRO: “Alle partijen die betrokken zijn bij handelsstromen, zullen profiteren van effectieve controle, grotere efficiëntie, transparantie en traceerbaarheid.”

Volgende stappen

Nu de experimentele fase officieel is afgesloten, hebben de drie bedrijven een handtekening gezet onder de volgende fase van Deliver. Het doel van deze nieuwe fase is de uitvoer van proefprojecten met verschillende verladers uit verschillende sectoren, werkzaam op verschillende handelsroutes.

Het uiteindelijke doel is het opzetten van een open, onafhankelijk en globaal platform voor de vrachtscheepvaart. “Dit zal de transparantie en efficiëntie van toeleverketens verbeteren en op de lange termijn mogelijk leiden tot miljoenen euro's aan kostenbesparingen”, lezen we in het persbericht. Mooi initiatief!

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.