Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Politiebescherming nodig: Justin Sun’s TRON in de ban van FUD

Bram de Vries
Bram de Vries

Het rommelt rondom Justin Sun en TRON. Sun wordt verweten investeerders voor vele miljoenen misleid te hebben, en maandag zou TRON’s kantoor leeggehaald zijn door de politie. De vork zit anders in de steel: dit zegt TRON erover.

Veiligheid

‘Wave Field Super Community’

‘De wát?’, denk je wellicht. TRON is in China bekend onder de naam ‘Wave Field’. Beter gezegd: het is een vrije vertaling van de Chinese naam van het project. En aan die naam is miljoenen ‘verdiend’ door kwaadwillenden.

Achter de naam Wave Field Super Community schuilt een ponzi-achtige constructie. Duizenden Chinezen dachten dat ze in een aan TRON-gerelateerd project investeerden. Hen werd grote winsten beloofd. Maar het liep helaas anders af: vorige week stopte het project abrupt. Geen spoor meer van het geld – volgens lokale media is er minimaal $30 miljoen buit gemaakt.

Justin Sun vangt de klappen

Dat TRON niets te maken heeft gehad met deze frauduleuze constructie was voor veel mensen onduidelijk. De brug is dan al snel geslagen: ‘Justin Sun heeft mensen misleid en meegewerkt aan een criminele onderneming.’

Sun wordt verweten dat hij zichzelf en TRON niet expliciet genoeg gedistancieerd heeft van de ‘Super Community’. De redenatie is dat vele investeerders in dat geval van deze klap behoed zouden zijn. Daarnaast stelt men dat TRON baat zou hebben gehad bij deze malafide praktijken, “omdat de activiteit op het netwerk en de liquiditeit van TRX erdoor toenamen”. Tenslotte stellen gedupeerden dat Sun sinds de lancering van de fraudezaak vragen erover onbeantwoord heeft gelaten.

Politie-inval?

Op 1 juli heeft Sun op het social media-platform Weibo gemeld dat “men moet uitkijken voor Ponzi-achtige constructies gebaseerd op TRON’s naam”. Een ietwat karige reactie. Vanuit TRON bleef het verder stil. Geen woord over de ontstane rumoer, met onzekerheid als gevolg: FUD.

Daar werd maandag verder op ingespeeld. Op Twitter begon een nieuwe verhaallijn: het kantoor van TRON zou worden leeggehaald door de politie.

Wat volgt is – eindelijk – een verklaring van TRON. Het gaat niet om het kantoor van TRON, maar van Raybo Technology, een partner van TRON in China. En de politie komt geen inval doen, maar bewaakt de werkvloer. Wave Field Super Community-slachtoffers kwamen verhaal halen, en liepen (begrijpelijk) het liefst linea recta (dwars) door de voordeur heen.

In de aankondiging gaat TRON ook in op aantijgingen aan het adres van Sun en TRON. Er wordt gesteld dat er meermaals gewaarschuwd is voor de frauduleuze onderneming. Daarnaast is er direct na kennisneming van het bestaan ervan melding gedaan bij de autoriteiten.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.