Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Tijd voor Plan ฿: Deutsche Bank schrapt 18.000 banen in grote reorganisatie

Tijd voor Plan ฿: Deutsche Bank schrapt 18.000 banen in grote reorganisatie
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Deutsche Bank heeft een grote reorganisatie aangekondigd. Daarbij gaan een hoop banen verloren: tot 2022 verdwijnen er maar liefst 18.000 werkplekken. Tijd voor... Plan ฿?

Bedrijfsleven Bitcoin

Het rommelt al langer rondom Deutsche Bank. Zondag kwam het hoge woord eruit. Er is een noodplan nodig om de bankreus weer op het juiste spoor te krijgen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Tegen 2022 moeten 18.000 banen verdwenen zijn. Anders gezegd: één op de vijf medewerkers moet naar ander werk opzoek.

Zwaar weer

Al jaren probeert het bestuur van de bank met koersveranderingen de beweging in te zetten richting groei. Aan deze reorganisatie gingen al vier grote strategische plannen vooraf, telkens zonder het gehoopte resultaat. Ook een voorgenomen fusie met de Commerzbank liep op niets uit.

Er zat blijkbaar niets anders op dan het roer rigoureus om te gooien. Zondag gaf de raad van bestuur groen licht voor het snoeiplan. Overigens verdwijnen er ook banen aan de top. Zo verlaat de baas van de retailtak de bank deze maand nog. Het hoofd van de zakenbank stapte vorige week al op.

In de loop van het weekend werd het gevolg van de reorganisatie duidelijk. De headlines stroomden binnen. De bank trekt zich terug uit de aandelenhandel, gaat snijden in riskante handelsactiviteiten, keert de komende twee jaar geen dividend uit, en schrijft een verlies van 2,8 miljard euro in het tweede kwartaal van 2019.

Plan ฿?

Het mag duidelijk zijn dat Deutsche Bank het eigen ‘plan B’ in werking gezet heeft. Gabor Gurbacs, directeur bij VanEck, ziet een brug naar ‘plan ฿’:

Hij merkt op dat de cryptomarkt direct(er) op de nieuwsfeiten rondom Deutsche Bank had gereageerd. In tegenstelling tot traditionele markten is de cryptomarkt dag en nacht geopend. “Een serieus marktprobleem”, aldus Gurbacs. Handelaars kunnen nu simpelweg niet anders dan wachten tot de markten weer open gaan, om vervolgens voordehandliggende klappen te moeten incasseren. Daarom wat hem betreft: tijd voor plan ฿!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.