Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitstamp werkt aan stortingen via Bitcoin’s Lightning Network

Bitstamp werkt aan stortingen via Bitcoin’s Lightning Network
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Cryptocurrency exchange Bitstamp heeft een eigen zogeheten ‘Lightning Network Node’ online gezet. Daarmee onderstreept het de potentie ervan om Bitcoin naar een hoger niveau te tillen. Kan je binnenkort bliksemsnel BTC storten op Bitstamp?

Bitcoin

Het Lightning Network (LN) is een toepassing gericht op het vergroten van de schaalbaarheid van Bitcoin. Feitelijk niet van Bitcoin’s blockchain zelf, maar van het ecosysteem: het LN is een laag bovenop Bitcoin die grotendeels buiten de blockchain (‘offchain’) om functioneert. Die laag, feitelijk een tweede netwerk, wordt gevormd door zogeheten Lightning Nodes.

Enkel bij het openen en sluiten van een betalingskanaal wordt er een transactie weggeschreven naar Bitcoin’s blockchain. Zo kunnen er per kanaal honderden Bitcoin-betalingen worden gedaan zonder dat de blockchain daarmee belast wordt. Alleen de begin- en eindstand wordt geregistreerd.

Bitstamp is fan

Onlangs kondigde Bitstamp een eigen Lightning Node aan. Om de aandacht erop te vestigen heeft de exchange er ook een pagina op de website aan gewijd. Bitstamp’s node heeft op het moment van schrijven 192 open kanalen, verbinding met 224 andere nodes, en een betaalcapaciteit van 9,4 BTC.

Bij Bitstamp gelooft men dat het Lightning Network de potentie heeft om Bitcoin naar een hoger niveau te tillen. Het gaat dan om de ‘utility’ van Bitcoin als betaalmiddel: een bliksemsnel betaalnetwerk dat gebruikmaakt van de veiligheid van Bitcoin’s blockchain.

Storten en opnemen via Lightning?

Op de website 1ML.com zijn statistieken over het Lightning Network in te zien. Op het moment van schrijven zijn er bijna 9.000 nodes actief. In totaal zijn er een ruimte 34.000 betaalkanalen, en komt de totale capaciteit in de buurt van 950 BTC. Ten opzichte van maart dit jaar is die capaciteit overigens wat afgenomen – toentertijd steeg het boven de 1.000 BTC.

Een gebruiker op Twitter reageerde op de CEO van Bitstamp, Nejc Kodrič: “Tijd voor ondersteuning van stortingen en opnames met Lightning”. Dat je binnen niet al te lange tijd met het Lightning Network bij Bitstamp terecht kan, blijkt uit het korte en krachtige antwoord van Kodrič:

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.