Alles over de nieuwe economie onder één dak.

$32 miljoen gestolen van Japanse cryptocurrency exchange BITPoint

$32 miljoen gestolen van Japanse cryptocurrency exchange BITPoint
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

BITPoint, een in Japan gelicentieerde cryptocurrency exchange, is ten prooi gevallen aan hackers. In totaal is meer dan 32 miljoen dollar aan cryptovaluta buitgemaakt. Meer dan $23 miljoen daarvan was van klanten. Dit is er bekend.

Exchange

De naam BITPoint zegt je waarschijnlijk niet zoveel. De exchange komt niet voor op websites als CoinMarketCap of CoinPaprika, en is primair gericht op de Japanse markt. Kleine kans dus dat er Nederlanders getroffen zijn, maar dat maakt het niet minder noemenswaardig.

Miljoenen gestolen

Moederbedrijf Remix Point maakte de hack onlangs wereldkundig (PDF). Daarin spreken ze over de detectie van “onrechtmatige uitstroom van cryptovaluta”. Kort daarna kon de conclusie worden getrokken: er is geld gestolen, en de handel is stopgezet. In totaal is er voor 3,5 miljard yen weggesluisd. Omgerekend is dat meer dan 32 miljoen dollar. Daarvan behoorde volgens Remix Point ongeveer 2,5 miljard yen (~$23 miljoen) toe aan klanten.

Het is nog onduidelijk in welke valuta het geld weggestroomd is. In ieder geval wordt Ripple (XRP) genoemd. Op de exchange werd ook gehandeld in ether (ETH), bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH), en litecoin (LTC). Al het gestolen geld komt uit de hot wallet van de exchange. Dat is de portemonnee die is verbonden met het internet en de afwikkeling van orders faciliteert. Geld dat opgeslagen staat in cold wallets is niet aangeraakt.

Krijgen klanten hun geld terug?

Het antwoord op die vraag is nog niet helder. Remix Point stelt in de brief gericht aan klanten en investeerders dat “ze hun best gaan doen om geld van klanten terug te halen”. Dat suggereert dat BITPoint geen verzekering heeft tegen dit soort ongevallen, of zelf een (flinke) spaarpot heeft aangelegd om gebruikers te compenseren.

Ondanks strikt toezicht op cryptocurrency exchanges in Japan komt er met enige regelmaat een forse hack in het nieuws. Vorig jaar september werd er voor $60 miljoen gestolen van de exchange Zaif. Daarvoor kwam Coincheck in het nieuws. Daar werd maar liefst voor meer dan $520 miljoen verduisterd.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.