Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Voorzitter Federal Reserve Bank (FED): ‘Bitcoin is digitaal goud’

Peter Slagter
Peter Slagter

Vrijdag gaat de boeken in als de dag waarop twee befaamde figuren het over Bitcoin hebben: FED-voorzitter Jeremy Powell, en de Amerikaanse president, Donald Trump. Eén keer raden wie er genuanceerder over was...

Bitcoin

‘Bitcoin is store of value’

Laten we beginnen met Powell. Hij is uitgenodigd door het Amerikaanse bankcomité om – onder ede – een en ander te vertellen over het monetair beleid van de Verenigde Staten. In die context gaat het onder anderen over Libra en Bitcoin.

Powell krijgt een vraag over cryptovaluta en het effect op bestaande valuta, in het bijzonder een reservemunt zoals de dollar. Zou het kunnen dat de behoefte daaraan de komende jaren verdwijnt? “Het is mogelijk, maar zoiets hebben we nog niet gezien”, antwoordt de FED-voorman. “Bitcoin is een goed voorbeeld. Bijna niemand gebruikt het als betaalmiddel. Ze gebruiken het meer als alternatief op goud. Het is een speculatieve store of value, zoals goud.

Zijn antwoord is op meerdere manieren interessant. Allereerst bevestigt Powell de op dit moment belangrijkste toepassing: het fungeren als oppotmiddel, overigens één van de drie functies van geld. Ook blijkt dat Powell aardig op de hoogte is van wat er speelt rondom Bitcoin. Tenslotte geeft het een blik in de keuken: als Bitcoin wél wijdverbreid gebruikt zou worden als betaalmiddel, concurreert het direct met de wereldreservemunt. Een scenario waar Powell rekening mee lijkt te houden.

‘Bitcoin is lucht’

Van Powell naar Trump die het volk toespreekt via Twitter. Zoals je wellicht al had verwacht, komt hij wat kort door de bocht met een ferm statement: “Ik ben geen fan van Bitcoin en andere cryptovaluta. Ze functioneren niet als geld, de waarde is sterk volatiel, en gebaseerd op lucht”, aldus Trump.

Tja. Je kunt via Twitter een poging doen uit te leggen dat Bitcoin de meest harde valuta is die de wereld op dit moment kent, maar dat zal tevergeefs zijn. Daarom laten we het bij de reactie van Brian Armstrong, de CEO van Coinbase: “Mijlpaal behaald! ‘Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan gaan ze de strijd met je aan, en dan win je.’ We hebben stap 3 bereikt.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.