Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Samsung werkt samen met banken en telecombedrijven aan Self-Sovereign Identity (SSI)

Peter Slagter
Peter Slagter

Het wordt als noodzakelijk gezien voor een soepele interactie tussen de online economie en de fysieke wereld: de zogeheten ‘Self-Sovereign Identity’ (SSI). Belangrijk genoeg voor Samsung en andere grote bedrijven om eraan te werken. Hoe zit dit?

Adoptie

Regie op gegevens

Er wordt in Nederland flink ingezet op het thema ‘regie op gegevens’. “Mensen moeten (persoonlijke) data kunnen gebruiken om hun leven, werk of bedrijf te organiseren, terwijl belangrijke waarden als veiligheid en privacy geborgd zijn”, lezen we op de website over dit overheidsprogramma.

Hand in hand hiermee gaat de ontwikkeling van de SSI. De gedachte erachter is dat je (persoons)gegevens niet meer opgeslagen worden bij de bewerker van de gegevens, maar op een apparaat van jezelf. Jij alleen bepaalt wie die gegevens mag inzien. Kortom: het eigenaarschap naar ‘de burger’, en de regie erover in eigen handen.

Er zijn diverse voorbeelden bekend van projecten die gericht zijn op deze digitale identiteiten. Het Franse IT-bedrijf Atos bijvoorbeeld, die met een prijswinnend proof of concept op de proppen kwam. Of Microsoft, die werkt aan SSI-infrastructuur bovenop Bitcoin. En nu ook Samsung. Samen met andere bedrijven, waaronder banken en grote telecomproviders, wordt aan een authenticatienetwerk gewerkt.

‘Weg met tussenpersonen’

De groep noemt de oplossing waar aan gewerkt wordt een ‘self-sovereign authentication solution’. De nadruk wordt gelegd op het weghalen van tussenpersonen in het authenticatieproces. “Gebruikers kunnen hun identiteit of certificaten verifiëren met gebruik van blockchaintechnologie, en houden daarbij controle over hun eigen persoonsgegevens”, lezen we in de aankondiging.

Gebruikers beheren hun gegevens op een ‘smart device’. Het is onduidelijk of het om nieuw ontwikkelde hardware gaat, of dat hiermee bestaande apparaten worden bedoeld zoals smartphones of laptops. Het idee is dat het consortium van bedrijven het blockchainnetwerk gaat opereren. Ieder bedrijf krijgt de verantwoordelijkheid over een node.

Volgens het samenwerkingverband biedt de oplossing in spé veel nieuwe mogelijkheden. Op het gebied van digitale handtekeningen en inlogprocedures bijvoorbeeld. Maar ook de gezondheidszorg en verzekeraars worden genoemd. “Het moet een dienst worden die van grote sociale waarde is”, aldus de oprichters.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.