Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bundesbank-president noemt Libra “best aantrekkelijk”

Bundesbank-president noemt Libra “best aantrekkelijk”
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Facebook‘s plannen met Libra hebben heel wat beleidsmakers en centraal bankiers in opstand gebracht. Maar Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank, ziet het anders: “Libra kan best aantrekkelijk zijn”. Wat bedoelt hij?

Markt

Afgelopen week heeft Facebook’s blockchainbaas David Marcus Libra met hand en tand verdedigd. Hij was op het matje geroepen door Amerikaanse senatoren en moest een uitgebreid vragenvuur ondergaan. Het overgrote deel van het Senaat was vol bedenkingen, deels gedreven door onwetendheid. Maar een aantal senatoren riep op om, met het oog op innovatie, niet overhaast te reageren. “Als wetgevers moeten we deze baby niet in de wieg laten stikken”, stelt Pat Toomey scherp.

Libra best aantrekkelijk

Dat lijkt ook de instelling van Weidmann te zijn. Weidmann is een Duits econoom, nu de president van de Duitse centrale bank, en voorzitter van het bestuur van de Bank of International Settlements (BIS). Bepaald geen onbekende naam in de bankwereld.

“Als ze leveren wat ze beloven, kunnen ze aantrekkelijk zijn voor (eind)gebruikers”, aldus Weidmann na een vergadering van de G7. Wat hem betreft is er geen reden om ‘alarm te slaan’. “We zouden innovatieve concepten niet zomaar de kop in moeten drukken”, vertelt hij.

Scepsis

Volgens de minister van Financiën van de Verenigde Staten waren alle deelnemers aan die G7-vergadering eensgezind. “Alle G7-ministers en bestuurders van centrale banken zijn het erover eens dat cryptovaluta vragen oproepen, met Libra in het bijzonder”, aldus Steve Mnuchin op CNBC’s Squawk Box.

Mnuchin vertelt nog eens dat er “miljarden omgaan in Bitcoin en andere cryptovaluta voor illegale doeleinden”. Onderbouwing geeft hij niet, en op de notie dat de dollar op dat front nog veel grotere cijfers neerzet, gaat hij liever niet in.

Het verschil in toon tussen Weidmann en Mnuchin is opmerkelijk. Beiden onderstrepen dat Libra moet voldoen aan alle wet- en regelgeving die (internationaal) van toepassing is op financiële producten. Maar waar Mnuchin duidelijk de aanval kiest, laat Weidmann een veel genuanceerder geluid horen. Nuance die in Mnuchin’s verhaal ontbreekt, maar waarschijnlijk wel in de G7-vergaderingen te horen is.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.