Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Crypto niet verboden in India, wetgeving is in de maak

Crypto niet verboden in India, wetgeving is in de maak
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Vanuit India komen al maanden gemengde signalen rondom de rechtspositie van cryptovaluta. In het Amerikaanse congres werd zelfs gesteld dat ze verboden zijn. Maar hoe zit het nu echt?

Regelgeving

Al maanden loopt er een proces tussen de centrale bank van India en het bedrijfsleven. Aan de ene kant een strikte toezichthouder, aan de andere kant een sector die om ruimte vraagt om te kunnen innoveren. De overheid zou in maart al “bijna klaar zijn met een wettelijk kader”. Maar van het nieuw voorgestelde FinTech-framework is de asset class uitgesloten. En daar kwamen geruchten overheen van een potentieel verbod en hoge straffen op het bezit van crypto.

Overheid werkt aan regels

Op 8 juli beantwoordde de Indiase minister van Bedrijfszaken drie vragen rondom cryptovaluta, te weten:

  1. Ligt er vanuit de overheid een voorstel om cryptovaluta te verbieden in India?
  2. Zo ja, wat zijn de details daarover?
  3. Zijn er bedrijven die nu wél toestemming hebben met crypto te werken?

Het officiële antwoord is dat “de overheid cryptovaluta niet als wettig betaalmiddel erkent”. En dat er nog niets besloten is rondom de handel in cryptovaluta. Om die beslissing te nemen, is een comité opgericht waarin meerdere ministeries een bijdrage leveren. Dat comité “bestudeert alle aspecten van cryptovaluta, waaronder Bitcoin”.

Van een verbod is (nog) geen sprake. “Het comité werkt aan een framework voor de regulatie van cryptovaluta”, schrijft de minister. “Omdat er nog geen globale standaard voor is, werken we hieraan met de nodige voorzichtigheid.”

Wel stelt de minister dat er veelvuldig vanuit de overheid en de centrale bank (RBI) gewaarschuwd is voor “de gevaren van cryptovaluta”. Hij refereert ook aan het verbod dat aan financiële instellingen is opgelegd door de RBI. Zij mogen geen diensten leveren die te maken hebben met cryptovaluta. Ondanks dat er geen verbod is op cryptovaluta, worden de toegangswegen ernaartoe wel stevig bewaakt.

Geen verbod op crypto

Op 16 juli kwam ook de Indiase minister van Financiën naar buiten met antwoorden op vragen over cryptovaluta. Hij was kort en bondig: “Nee, er is geen verbod op cryptovaluta”. Ook hij slaat de brug naar het comité dat werkt aan een nieuw wettelijk kader, en vertelt daarbij dat “omdat er nog geen regels zijn, alle agentschappen zich zo goed als mogelijk moeten baseren op bestaande wetten”.

Rechtszaak gaat volgende week verder

Ondanks dat het gebruik van cryptovaluta is toegestaan, blijft het bedrijfsleven zitten met een wat hen betreft veel te strak aangespannen net. Er is weinig beweegruimte om te ondernemen, en volgens hen zit dat innovatie in de weg. De achterstand op de rest van de wereld neemt alleen maar toe.

De rechtszaak die daarin verandering moet brengen gaat volgende week verder. De volgende zitting van de Hoge Raad is op 23 juli. Maar kleine kans dat er iets substantieels bereikt wordt. Zolang de wet geen ruimte biedt, is het de vraag of de rechtbank iets aan de situatie kan veranderen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.