Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Filipijnse UnionBank neemt eigen stablecoin (PHX) in gebruik

Peter Slagter
Peter Slagter

UnionBank, één van de belangrijkste banken van de Filipijnen, heeft een eigen stablecoin in gebruik genomen. Als belangrijkste drijfveer wordt de missie genoemd om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van welvaartsgroei.

Bedrijfsleven

De munt heeft het symbool PHX gekregen, het digitale broertje van de Filipijnse peso (PHP). “PHX is een stabiel oppotmiddel, een ruilmiddel, en een programmeerbaar token”, aldus bankbestuurder Arvie de Vera. “Het maakt transparante en automatisch uitgevoerde betalingen mogelijk.”

Waarschijnlijk doelt De Vera met de genoemde eigenschappen op de mogelijkheid de munt te gebruiken in de context van smart contracts. Drie binnenlandse banken zijn aangesloten op het zogeheten i2i-netwerk.

De term i2i staat voor ‘island-to-island’, ‘institution-to-institution’, en ‘individual-to-individual’. De strekking ervan is duidelijk: alles en iedereen op financieel gebied met elkaar verbinden. “Onderlinge afstemming is geen probleem meer, en audits en compliance zijn veel makkelijker geworden”, aldus De Vera.

Als belangrijke drijfveer wordt financiële inclusie genoemd. De missie van de bank is om meer mensen toegang te geven tot bankdiensten en te laten delen in de wereldwijde toename van welvaart. Hoe PHX daar precies aan gaat bijdragen is onduidelijk, maar voor de bank lijkt het een essentieel ingrediënt te zijn.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.