Alles over de nieuwe economie onder één dak.

DUO wil met blockchain studenten controle geven over eigen onderwijsdata

Peter Slagter
Peter Slagter

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat zich de komende jaren inzetten op de integratie van nieuwe technologieën. Blockchain wordt daarbij expiciet genoemd, onder anderen om studenten controle te geven over eigen onderwijsdata.

Adoptie

DUO verzorgt de bekostiging van Nederlandse onderwijsinstellingen en de studiefinanciering van studenten. Maar dat is niet het enige. Beslissingen die in de politiek worden gemaakt, zijn aan DUO om uit te voeren. En daar is technologie voor nodig. “Wij dragen zorg om snel te anticiperen op beleidswijzigingen. Hiervoor proberen we de best mogelijke systemen en processen te ontwikkelen”, aldus Hans Schutte, directeur-generaal bij DUO.

Blockchain lijkt een hoofdrol te gaan vervullen in de ICT-strategie die Schutte voor zich ziet. Het doel is om educatiedossiers persoonlijk toegankelijk te maken voor studenten. “Door deze dossiers inzichtelijk te maken, geven we studenten de controle over hun eigen onderwijsdata”, vertelt Schutte. “In één oogopslag kunnen ze dan bijvoorbeeld zien wat ze per maand lenen, hoeveel studiepunten ze hebben gehaald en hoeveel collegegeld ze nog moeten betalen.”

Schutte ziet ook mogelijkheden voor studenten die buitenlandplannen hebben. “Bijvoorbeeld doordat we via de blockchain diploma’s internationaal kunnen uitwisselen en op die manier ook de waarde makkelijk met elkaar kunnen vergelijken”, aldus Schutte.

Het is onduidelijk in welk stadium de plannen van DUO zich bevinden, en welke functie blockchain hierin precies vervult. Eerst maar eens de juiste mensen aan boord halen: “Om onze ambities te realiseren zullen we naast het aantrekken van gespecialiseerd personeel ook investeren in onze huidige medewerkers en hun de ruimte geven om zich te ontwikkelen in de nieuwe technologieën.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.