Alles over de nieuwe economie onder één dak.

NEN gaat Nederlandse LTO Network gebruiken voor verificatie certificaten

Peter Slagter
Peter Slagter

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gaat verschafte certificaten digitaliseren en decentraal vastleggen. Daar helpt het Nederlandse LTO Network bij. Met een QR-code kunnen (eind)gebruikers een certificaat zelf op geldigheid controleren.

Adoptie

NEN begeleidt en stimuleert de ontwikkeling van normen. Dat zijn afspraken die marktpartijen vrijwillig met elkaar maken over de kwaliteit en veiligheid van hun producten, diensten, en processen. Die normen gaan hand in hand met certificaten en keurmerken. Toont een organisatie aan te voldoen aan alle gestelde eisen, ontvangt het daarvoor een certificaat.

Die certificaten worden nu geregistreerd in een centraal systeem. “Dit systeem is goed beveiligd, maar het hebben van één bron van waarheid blijft een potentiële kwetsbaarheid”, schrijft NEN in een persbericht. “Blockchaintechnologie biedt de mogelijkheid om de certificaten decentraal vast te leggen.”

Hoe de introductie van blockchaintechnologie de door NEN genoemde kwetsbaarheid precies aanpakt is onduidelijk. Via LTO Network wordt enkel een hash van een certificaat weggeschreven naar een blockchain. Ook updates en wijzigingen van de certificaten worden opnieuw vastgelegd.

Wellicht dat later meer naar buiten komt over de exacte problematiek die hiermee wordt aangekaart. In ieder geval is NEN een mooie aanvulling op het portfolio van LTO.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.