Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nederlandsche Bank opent discussie over toepassen van kunstmatige intelligentie (AI)

Peter Slagter
Peter Slagter

De Nederlandsche Bank heeft recent richtlijnen gepubliceerd die betrekking hebben op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de financiële sector. Het moet bedrijven aan het denken zetten over de mogelijkheden en risico’s rondom AI.

Regelgeving

De richtlijnen beschrijven de eisen waar kunstmatige intelligentie aan moet voldoen als banken of financiële instellingen het inzetten. DNB noemt zes eigenschappen: soliditeit, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid, ethiek, deskundigheid, en openheid.

Soliditeit is volgens DNB het belangrijkst van het genoemde zestal. AI moet betrouwbaar en accuraat zijn. Het moet voorspelbaar handelen, en binnen bestaande wettelijke kaders passen (denk aan de AVG). “Financiële instellingen moeten laten zien dat zij hun verantwoordelijkheid rondom AI begrijpen”, lezen we in het rapport.

Het document is bedoeld om de discussie over AI aan te zwengelen. Een voorbeeld van een vraagstuk: binnen welke kaders mag AI wél zelf beslissingen nemen, en staat dat gegeven haaks op de eis voorspelbaar te moeten zijn?

Volgens DNB maken financiële instellingen steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie, en dat brengt risico’s met zich mee. “Incidenten met AI kunnen een financiële onderneming en haar klanten (ernstig) schaden”, schrijft de toezichthouder.

In de loop van 2020 volgt een rapport over het gesprek over AI met de sector.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.