Alles over de nieuwe economie onder één dak.

FIU-Nederland: Recordaantal verdachte transacties in 2018, maar niet door crypto

Peter Slagter
Peter Slagter

Onlangs publiceerde FIU-Nederland het jaaroverzicht van 2018. Daaruit blijkt dat er meerdere records zijn gebroken. Nooit eerder zijn er zoveel verdachte transacties gemeld. Het aandeel van crypto daarin? Minuscuul.

Markt

Het jaaroverzicht is op 23 juli aan de Tweede Kamer aangeboden. In totaal zijn er 57.950 verdachte transacties gemeld, samen goed voor een totaalbedrag van 9,5 miljard euro. Ook het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties zette een nieuwe ATH: ruim 750.000 keer werd bij FIU-Nederland aan de bel getrokken.

Een groot deel van de meldingen is gegrond op een aanpassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Heel verrassend is de uitslag daarom niet. Omdat wetten en regels enkel strikter worden, verwacht men dat ook in 2019 nieuwe records worden geschreven. De Volkskrant spreekt over het “topje van de ijsberg”.

In het jaarverslag staat ook een kort hoofdstuk over ‘virtual assets’. Daarin is te lezen dat onze Intelligence Unit nog worstelt met deze asset class. De nadruk ligt op kennisdeling en onderzoek. Dat is ook terug te zien in de cijfers: slechts 360 ongebruikelijke transacties kwamen van ‘wisselkantoren’; 26 transacties zijn aangemerkt als verdacht. In totaal hebben 2 ‘wisselinstellingen’ contact gehad met FIU-Nederland.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.