Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Lancering van Bitcoin-futures LedgerX mislukt, woordvoerder stapt op

Peter Slagter
Peter Slagter

Gele vlag in sector 3: LedgerX is uit de bocht gevlogen. Woensdag maakte het bedrijf wereldkundig de eerste te zijn met fysiek geleverde Bitcoin-futures. Niet veel later bleek toestemming van de toezichthouder toch nog te ontbreken. Wat nu?

Exchange Bitcoin

De race om fysiek geleverde Bitcoin-futures is al een tijdje aan de gang. Over Bakkt wordt tot dusver het meest gesproken, maar LedgerX is geen onbekende. Eind juni stelde het bedrijf toestemming te hebben gekregen van de CFTC om tot lancering over te gaan, maar dat blijkt niet helemaal juist te zijn.

Een beetje gelanceerd...

Woensdag kwam LedgerX naar buiten met het bericht te zijn gelanceerd. Dat maakte het bedrijf exclusief aan CoinDesk bekend. In één van de eerste alinea’s is te lezen dat het bedrijf “Bakkt en ErisX verslagen heeft” in de race de eerste te worden met fysiek geleverde futures.

Niet veel later worden er vraagtekens gezet bij de lancering. LedgerX zou drie producten lanceren: opties, swaps, én futures. Maar het laatstgenoemde product lijkt nog niet benaderbaar te zijn. Ook de CFTC maakt nog geen melding van bij hen geregistreerde contracten.

Bij de toezichthouder kreeg men kennelijk ook lucht van de aangekondigde lancering. Een CFTC-medewerker nam contact op met CoinDesk en vertelt dat LedgerX “nog geen toestemming heeft gekregen van de commissie”. Duidelijke taal, en dat verklaart direct waarom LedgerX de futures nog in het verborgene houdt.

Voor CoinDesk zit er niets anders op dan een nieuw artikel te schrijven om tekst en uitleg te geven. LedgerX bevestigt dat de futures nog niet live staan, maar houdt wel vast aan de lancering: er kan immers wél gehandeld worden in opties en swaps. Die informatie kwam overigens direct vanuit LedgerX, want de woordvoerder is vanwege de ontstane heisa opgestapt:

Gestuntel met licenties

Ten grondslag aan de verwarring ligt gestuntel met licenties.

Er zijn twee registraties nodig: de ‘DCO-licentie’ en de ‘DCM-licentie’. De eerste geeft toestemming om futures te mogen verrekenen (DCO staat voor ‘derivatives clearing organization’), en de tweede is nodig om ze te mogen verhandelen (DCM staat voor ‘designated contract market’).

Kennelijk heeft LedgerX nu alleen de tweede licentie in handen, en wacht het nog op de eerste. LedgerX ging er vanuit dat het wel goed zat, omdat de reactietermijn van de CFTC (180 dagen) op hun aanvraag was verlopen. “Maar LedgerX heeft alsnog expliciete toestemming nodig”, vertelt een CFTC-medewerker aan CoinDesk.

Aangenomen dat LedgerX bewust de opdracht heeft gegeven om de lancering van alle producten om te roepen, is het bedrijf kort erna waarschijnlijk teruggefloten of op een andere manier op de hoogte gesteld van het debacle. Het offline halen of houden van de futures is dan logischerwijs de enige optie.

Hoe dan ook, de status quo is dat er nog geen fysiek geleverde Bitcoin-futures verkrijgbaar zijn. Volgens een CFTC-medewerker is “de DCO-aanvraag er bijna doorheen”. De finishlijn in zicht, maar de race is nog in volle gang.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.