Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Voorzitter bankcomité Senaat is overtuigd

‘Verenigde Staten kan Bitcoin waarschijnlijk niet verbieden’

‘Verenigde Staten kan Bitcoin waarschijnlijk niet verbieden’
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

De afgelopen weken wordt binnen de Amerikaanse overheid veel gesproken over digitale valuta. Libra claimt de hoofdrol, maar Bitcoin komt ook herhaald langs. Senator Mike Crapo vraagt zich hardop af: ‘Wat als we Bitcoin proberen te verbieden?’

Regelgeving Bitcoin

Verbieden is zinloos?

Mike Crapo is de voorzitter van het bankcomité van de Amerikaanse Senaat. Dat comité is verantwoordelijk voor de hoorzittingen die de afgelopen weken gehouden zijn. In de meest recente vergadering liet Crapo zijn gedachten gaan over het verbieden van Bitcoin en cryptovaluta.

“Stel de Verenigde Staten beslist dat we geen Bitcoin meer willen”, vertelt Crapo. “Ik zeg niet dat we dat gaan doen, maar áls we het beslissen, en het en andere cryptovaluta proberen te verbieden, ben ik er van overtuigd dat we daarin niet succesvol zouden zijn. Het is globale technologie, globale innovatie.”

De senator raakt daarmee één van de karakteristieken van cryptovaluta: ze trekken zich weinig aan van grenzen. De uitspraak van Crapo wil niet zeggen dat een verbod van de baan is, of dat sterk restrictieve wet- en regelgeving het gebruik ervan niet kan bemoeilijken.

Maar Crapo is realistisch. In zijn toespraak stelt hij dat de technologie zich snel vormt, ontwikkelingen doormaakt die onvermijdelijk zijn, en dat de VS gegeven die context stappen moet zetten. Zich moet omvormen van volger naar leider. De vraag is op welke manier dat leiderschap zich moet manifesteren, en welke risico’s digitale valuta met zich meebrengen.

Risico’s

Over de gehele linie draaien de gesprekken vooral om risico’s en gevaren. Niet vreemd, aangezien er beleidsmakers aan het woord zijn die op een veilig speelveld uit zijn, en erop aangekeken worden als ‘het mis gaat’. Schandalen rondom Facebook helpen overigens ook niet, evenals gebrek aan kennis over de onderliggende technologie.

Maar er zijn senatoren die opvallend ingelezen zijn, en de vraaggesprekken aanvullen met genuanceerde informatie. En soms komt een voorstander uit een onverwachte hoek. Zo vertelde Kevin McCarthy, leider van de democratische minderheid in de Amerikaanse Senaat, in gesprek met CNBC “van Bitcoin te houden”.

Helemaal tevreden is McCarthy niet. “Bitcoin is nog niet waar het moet zijn”, vertelt hij, en noemt het risico van gebruik door criminelen en witwassers. Maar het idee dat Bitcoin echt wat anders is dan Facebook’s Libra lijkt zich steeds beter te nestelen.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.