Alles wat je weten moet over de komende halvening van Litecoin
De snelheid waarmee nieuwe litecoins (LTC) de markt op komen via miners gaat over een kleine 48 uur flink omlaag: het wordt gehalveerd. Welk effect heeft de komende ‘halvening’? Dit is wat je erover weten moet.
Aanbodverlaging
Op 5 augustus rond een uur of 12 zal Litecoin’s halvening een feit zijn. Dat is het moment waarop de block reward gehalveerd wordt, de term die gebruikt wordt voor de beloning die miners krijgen voor het vinden van één nieuw block. Na het bereiken van block 1.680.000 daalt die beloning van 25 naar 12,5 LTC. Het aantal blocks dat geproduceerd wordt blijft gelijk: iedere 2 minuten en 30 seconden komt er één nieuwe bij.
Concreet komen er minder nieuwe litecoins bij. Het gevolg daarvan is dat de inflatie daalt. In theorie zou dat een stuwend effect moeten hebben op de prijs: als de vraag gelijk blijft, en het aanbod daalt, gaat de prijs omhoog. Eenvoudigweg marktwerking, toch?
Ingecalculeerd
De geschiedenis leert ons dat verlaging van het aanbod niet per definitie voor (blijvende) prijsstijging zorgt. De vorige Litecoin-halvening vond plaats op 25 augustus 2015. Vooruitlopend daarop steeg de LTC-prijs met 350%. Maar die winst was alweer verdampt voordat de block reward werd verlaagd.
Gaat de geschiedenis zich herhalen? Sinds januari dit jaar steeg de prijs van Litecoin met 450%, van $31 naar $141. Sindsdien daalde de prijs weer met 33%, naar de huidige koers van rond de $95. Stellen dat de prijs verder zal zakken is koffiedik kijken, maar het verloop suggereert wel dat een eventuele prijspiek ten gevolge van de halvening reeds is ingecalculeerd.
“Shock voor het systeem”
“De halvening is altijd een soort ‘shock’ is voor het systeem”, vertelt Charlie Lee, de schepper van Litecoin, in gesprek met nieuwssite Micky. “Er zijn altijd miners voor wie het niet meer rendabel is. Zij zetten hun machines uit. En als veel miners dat doen, vertraagt de blockchain voor een bepaalde tijd.”
Feitelijk geeft Lee aan dat er een nieuw evenwicht moet ontstaan na de halvening. “Ik verwacht zeven dagen lang een vertraging in de blocks. Daarna past de ‘difficulty’ zich aan, en zal alles weer in orde zijn.”
Lee laat niet na om te waarschuwen voor een ‘halvening bubble’. “De halvening zou al ingecalculeerd moeten zijn in de prijs, omdat iedereen erover weet sinds het begin van het project”, vertelt Lee. “Het ding is dat mensen soort van verwachten dat de prijs toch naar boven gaat.” Voor Lee zelf maakt het niet zoveel meer uit. Hij verkocht al zijn litecoins op het hoogtepunt van de vorige bullmarkt.
Over de auteur
Steun
LekkerCryptisch wordt gesteund door:
-
Bitvavo: Trade the Future
-
Maven 11 Capital: Investeren in de toekomst
-
Bitcoin Meester: Veilig en snel Crypto kopen en verkopen
-
AMDAX: Hét handelshuis voor de serieuze cryptobelegger
-
Dutch Blockchain Coalition: Connect & create
- Blockchain Investments & Co: Het meest geavanceerde investeringsbedrijf
Meer nieuws
-
Automatisch bitcoin sparen: voor grote én kleine bedragen
-
Ons geld is stuk: zó kan bitcoin onderdeel van de oplossing zijn
-
Race naar beneden: bitcoin aankopen en bewaren zonder kosten
-
Binance wereldwijd onder vuur: ‘hun gedrag wijkt af van andere spelers’
-
Bitcoin Meester brengt bitcoin naar voetbalclub AZ en hockeykampioen HC Bloemendaal
-
Bitcoin in slow motion: tijd tussen twee blocks op hoogste niveau sinds 2010