Alles over de nieuwe economie onder één dak.

QR-codes zijn passé: in China betaal je met je gezicht

Peter Slagter
Peter Slagter

In diverse steden in China nemen verkopers een nieuwe betaalmethode in gebruik. Bij de supermarkt en bakkerij betaal je daar met je... gezicht. Wordt de QR-code ingeruild voor gezichtsherkenning?

Regionaal

De QR-code is een bepaald soort streepjescode, ontwikkeld door een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response. Het werd ontwikkeld om snel te kunnen decoderen, oorspronkelijk voor de identificatie van auto-onderdelen.

In China zijn QR-codes wijdverbreid in gebruik genomen voor betalingen. Waar je in Nederland even pint, betaal je in China middels zo’n streepjescode, bijvoorbeeld met gebruik van je smartphone. En nog voordat de QR-code gemeengoed is geworden in Nederland, lijkt het in China alweer passé.

Diverse winkeliers maken de overstap naar betalen aan de hand van gezichtsherkenning. Het wordt gezien als de volgende stap in het kader van gebruiksgemak. Slechtzienden of analfabeten kunnen zo ook eenvoudig betalingen uitvoeren. Er is geen apparaat meer nodig.

Alipay, onderdeel van Alibaba, rolde haar gezichtsherkenningssysteem Dragonfly vorig jaar december uit. Inmiddels is het in meer dan 300 steden in China in gebruik genomen. Drie maanden later kwam ook WeChat Pay met een soortgelijke oplossing. “Betalen met je gezicht is makkelijk”, aldus David Wang. “Het scheelt me tijd. Het enige dat ik hoef te doen is naar de camera kijken.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.