Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Israëlische Bitcoin-investeerders gevangen tussen bank en belastingdienst

Peter Slagter
Peter Slagter

In de meeste landen moet je over Bitcoin-winsten belasting betalen. Ook in Israël. Maar dat is nog niet zo makkelijk: daar zitten Bitcoin-investeerders gevangen tussen de bank die geen geld wil aannemen, en een belastingdienst die z’n hand ophoudt.

Regionaal Bitcoin

Dinsdag schreef de Israëlische krant over het miljoenenprobleem. Letterlijk, want volgens de belastingdienst moet er nog zo’n 300 miljoen shekel ($86 miljoen) aan belasting betaald worden. En het is niet dat de belastingbetalers het niet wíllen: sinds het einde van 2017 weigeren steeds meer banken geldstromen afkomstig van cryptovaluta.

“De belastingdienst is bekend met het probleem”, vertelt Ron Gross. “Maar ze zeggen dat zij de bal niet in handen hebben. Ik heb bijna alle banken geprobeerd, maar ze bevriezen direct zodra ik het woord ‘Bitcoin’ laat vallen.”

Gross is strijdlustig en accepteert de situatie niet. Hij heeft met bankmedewerkers gezeten om zijn 70-pagina tellende administratie door te nemen. Allemaal zonder resultaat: zijn dollars staan nog steeds vast op de Zwitserse bank waarop hij zijn Bitcoin-winsten laat uitbetalen.

Ondertussen blijft het vanuit de politiek stil. De Israëlische centrale bank liet tijdens een ongerelateerde rechtszaak wel van zich horen: “hoewel cryptovaluta een relatief hoog risico met zich meedragen, is het aan de banken om maatregelen te nemen en niet zomaar terug te vallen op extreme oplossingen”.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.