Alles over de nieuwe economie onder één dak.

VS bevriest bezittingen Venezuela, volgt volledig handelsverbod?

Peter Slagter
Peter Slagter

Maandagavond tekende president Trump de opdracht waarmee alle bezittingen van Venezuela in de VS worden bevroren. Zo wordt de handelsoorlog van de VS op meerdere fronten gevoerd. Volgt een volledig handelsverbod?

Regionaal

Trump tekende een zogeheten decreet. Dat is de term voor een uitgevaardigde opdracht gemaakt door een regeringsleider. “Alle eigendommen en belangen in eigendommen van de regering van Venezuela in de Verenigde Staten zijn geblokkeerd en mogen niet worden betaald, ingetrokken, overgedragen of op een andere manier worden gedeeld”, staat erin.

De handelsoorlog speelt zich niet alleen af tussen China en de VS. De zware maatregelen die de VS nu aan Venezuela oplegt, waren eerder al aan Noord-Korea, Iran, Syrië, en Cuba opgedrongen. In de context van Venezuela gaat Trump mogelijk nog een stap verder: hij overweegt een compleet embargo. Niet geheel ontoevallig wordt de Venezolaanse president Maduro gesteund door Rusland en China.

Het doel van een handelsembargo is om een land en diens overheid in moeilijkheden te brengen. Op die manier wordt direct of indirect politieke druk uitgeoefend. De typische reactie daarop is de ontwikkeling van een ‘autarkie’. Dat staat voor een gesloten economie; het streven zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen.

En ja, dan kan het zijn dat er een eigen cryptovaluta wordt ingezet...

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.