Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Britse belastingdienst vraagt crypto exchanges om klantgegevens

Bert Slagter
Bert Slagter

De Britse belastingdienst zit achter crypto handelaars aan en heeft diverse exchanges verzocht om klantgegevens vrij te geven. Naar verluidt wil het agentschap meer grip krijgen op transacties en (onbetaalde) belastingen.

Regelgeving

HM Revenue & Customs (HMRC) zou de oproep aan minimaal drie exchanges hebben gericht die op de Britse markt actief zijn: Coinbase, eToro, en CEX.IO. “HMRC wil samenwerken met de exchanges om informatie te verzamelen over mensen die in crypto gehandeld hebben”, vertelt een ‘industry insider’ aan CoinDesk. “Ik denk dat ze een paar jaar terug gaan. Twee, of drie jaar.”

Die laatste opmerking is merkwaardig, omdat juist de vroege handelaars veel verdiend kunnen hebben aan de handel in cryptovaluta. Zij zouden dan vrijuit gaan, mocht die winst niet bij de belastingdienst opgegeven zijn. Op een Wob-verzoek om te openbaren of een dergelijke oproep is gedaan, werd door HMRC niet ingegaan: het ophalen van belasting zou daardoor in gevaar kunnen komen.

Wel was er ruimte voor een algemene noot. “Deze exchanges kunnen informatie bewaard hebben over hun klanten en de transacties die op hun naam staan”, schrijft het agentschap. “Deze transacties kunnen in potentie tot belasting leiden. De HMRC heeft de macht om daarover navraag te doen. Exchanges moeten die informatie aanleveren.”

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.