Alles over de nieuwe economie onder één dak.

In Arnhem betaal je boodschappen bij de SPAR via Bitcoin’s Lightning Network

Peter Slagter
Peter Slagter

Betalen voor alledaagse boodschappen met crypto: slechts een enkeling doet het. Zeker als het Bitcoin’s Lightning Network betreft. Maar in Arnhem kan het bij de SPAR om de hoek: “was het echt of een droom?”

Adoptie Bitcoin

Dat is de vraag die Reddit-gebruiker u/sumBTC zich kennelijk stelde na het afrekenen van z’n boodschappen bij de SPAR. Hij kiest een aantal gezonde snacks, loopt naar de kassa, en ziet dat Bitcoin’s Lightning Network als officieel betaalmiddel beschikbaar is. Hij trekt z’n Spark-wallet, en rekent vliegensvlug in totaal 129.100 sats af.

Voor de oplettende kijker valt op dat op de bon zelf niets van Bitcoin of het Lightning Network is vermeld. Als bewijs laat sumBTC de factuur achter:

lnbc1291u1pw52arhpp5l0058eztzpz72c9yay5lp5qzkufrhzth33kx824m7zjayxedujpqdpvgf5hgjmpwdekzgzsv9uk6etwwssycs668p2r232z8ymscqzpgxqzjchun0dftyjpdgjavv3hz4lykn4vgqdsg60vtmm96672l686nq5sgxgqd9ykthd0lymnwvadshph2tvakgdyyv8slqnuuqtd8emufezdsp8r0wn0

Zo’n ‘lightning invoice’ is een versleuteling van bij de betaling betrokken gegevens, zoals de hoeveelheid, de beschrijving, en de datum. De gegevens ontsleutelen kan je zelf doen door op deze website bovenstaande tekst in te voeren. Daaruit is op te maken dat op zaterdag 3 augustus Bitcoin’s mainnet is gebruikt om 0.001291 BTC te betalen.

De betaling zelf is verwerkt door BitKassa, sinds 2013 actief op de Nederlandse markt en de aanjagers van het project Arnhem Bitcoinstad. Op meer dan 100 locaties kan al worden betaald met bitcoins. In juli werden er 46 Lightning-transacties verwerkt.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.