Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Chinese politie start onderzoek naar oplichting door handelsplatform EtherDelta

Peter Slagter
Peter Slagter

Na doorgelicht te zijn door de Amerikaanse autoriteiten, ligt EtherDelta nu ook onder het vergrootglas van de Chinese politie. Naar verluidt is EtherDelta betrokken bij een grote scam, en volgen er juridische stappen.

Exchange

De berichtgeving is gebaseerd op tweets van Dovey Wan. Wan is medeoprichter van beleggingsfonds Primitive Ventures, en geeft een inkijkje in wat er in de Chinese media over EtherDelta wordt gerapporteerd.

Zachary Coburn, de voormalig eigenaar van EtherDelta, schikte vorig jaar (PDF) met de Amerikaanse SEC. Hij gaf “onrechtmatige handel in securities toe”, en kwam er vanaf met een (flinke) boete. Coburn heeft volgens Wan de exchange verkocht “aan een groep Chinezen die later het exchange token EDT op de markt brachten”. Investeerders daarin zijn het schip in gegaan: het bleek uit te lopen op een exit scam.

Overdrachtsakte van EtherDelta-aandelen naar Chinese kopers. (bron)

Volgens Wan is de zaak aan het rollen gebracht nadat “woedende investeerders” geklaagd hebben op een lokaal politiebureau. Volgens Wan kent de Chinese geen genade als het gaat om fraude met kapitaal van mensen. Zo is het team achter PlusToken onlangs opgepakt in Vanuatu, zo’n 8.700 kilometer verderop. Een ‘mooi’ vooruitzicht voor de EtherDelta-oplichters.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.