Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt on-chain data om cryptomarkt in de gaten te houden

Bram de Vries
Bram de Vries

De ECB wil effectief toezicht kunnen houden op de cryptomarkt. Bijvoorbeeld om het effect ervan op monetair beleid te kunnen meten. Donderdag maakte de centrale bank bekend on-chain te gebruiken om het “cryptofenomeen” beter te doorgronden.

Markt

Als onderdeel van ECB’s economische bulletin schreven drie auteurs over cryptovaluta. “Understanding the crypto-asset phenomenon, its risks and measurement isseus”, heet het rapport. Daarin vertelt de ECB over het framework waarmee ze de cryptomarkt wil monitoren: “gebruikmakend van on-chain data en metadata gerelateerd aan off-chain transacties”.

De centrale bank stelt dat het toezicht “voor een groot deel” afhankelijk is van publiek beschikbare gegevens, waaronder marktkapitalisatie, prijzen, en handelsvolumes. Die data gaat aangevuld worden met commerciële data, marktindicatoren, en on-chain data. Het begin van die dataset is inmiddels gevormd.

Daaruit blijkt dat er nog belangrijke gaten in de gegevens zitten. Het is bijvoorbeeld onduidelijk in hoeverre financiële instellingen blootgesteld zijn aan cryptovaluta, wat er off-chain verhandeld wordt, hoe de cryptomarkt precies vervlochten is met andere financiële systemen, en wat er via gelaagde (en relatief anonieme) protocollen gebeurt.

De ECB rechtvaardigt het toezicht met het doel het traditionele financiële systeem te willen beschermen. Neveneffecten op bestaande betaalsystemen wil het graag in de smiezen hebben, en (ongewenste) effecten op monetair beleid moeten zo boven tafel komen.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.