Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nóg een privacyschandaal: marketingbedrijf verzamelde foto’s en locaties van miljoenen Instagrammers

Peter Slagter
Peter Slagter

Vlak na een miljardenboete voor privacyschendingen krijgt Facebook alweer te maken met het volgende schandaal. Advertentiepartner Hyp3r verzamelde zonder toestemming foto’s en locaties van miljoenen Instagrammers. En Libra? Tja...

Veiligheid

Het komt misschien over als een vreemd bruggetje. Van privacyschandaal naar Libra. Twee weken geleden schikte Facebook nog met Amerika’s handelscommissie in het kader van misstanden op het gebied van privacy. En precies dit thema blijkt een heet hangijzer rondom de lancering van Libra. Om die reden beloofde Facebook’s David Marcus onlangs tijdens een Libra-ondervraging beterschap tegenover het Amerikaanse Senaat.

Ditmaal gaat het om een marketing-startup waar Instagram jarenlang mee samenwerkte – Hyp3r. Dat bedrijf heeft stiekem gegevens verzameld van mensen op het platform, waaronder locatiedata, zogeheten Instagram Stories, biografieën, en andere gegevens van gebruikers.

“De acties van Hyp3r waren niet toegestaan en overtreden onze voorwaarden”, zegt een woordvoerder van Instagram. “Daarom hebben we het bedrijf verwijderd van ons platform. We hebben ook ons product aangepast om ervoor te zorgen dat andere bedrijven niet op dezelfde manier data kunnen verzamelen.”

Facebook kampt sinds het Cambridge Analytica-schandaal met een enorm imagoprobleem. In plaats van het vertrouwen stapvoets terug te winnen, werkt het bedrijf zich verder in de problemen. Hier horen we via het Amerikaanse Congres ongetwijfeld meer over.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.