Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Indiaas verbod op crypto kost het land naar schatting $12,9 miljard

Peter Slagter
Peter Slagter

Het in India beoogde verbod op cryptovaluta gaat het land een kleine 13 miljard dollar kosten, aldus onderzoeksbedrijf Crebaco Global. Maar dat potentiële verlies lijkt een ban niet in de weg te staan.

Regelgeving

De laatste jaren zijn in India aardig wat stappen gezet om het gebruik van cryptovaluta moeilijk te maken. Het verbod dat in het geruchtencircuit circuleerde, blijkt echt ter tafel gebracht. Overheidsfunctionarissen lijken eensgezind: cryptovaluta zijn gevaarlijk. De cryptosector in het land heeft nu z’n hoop gevestigd op lobbywerk vanuit het bedrijfsleven.

Sidharth Sogani, CEO van onderzoeksbureau Crebaco Global, schat in dat het verbod India veel geld gaat kosten: $12,9 miljard, primair door het verlies van werk. Denk aan het ontwikkelen van bedrijfsplannen, advocaten, event management, en simpelweg werknemers van startups.

“We hebben rapporten ingediend en gesprekken gevoerd met het ministerie van Financiën”, aldus Sogani, die meerdere keren in contact is geweest met de overheid. “We waren verrast dat, ondanks die gesprekken, toch op een verbod wordt aangestuurd in het wetsvoorstel.”

Toch is Sogani optimistisch dat de overheid uiteindelijk op een middenweg uitkomt. “Ze moeten het wel reguleren. Als ze dat niet doen, rijst de vraag hoe ze dat verbod gaan handhaven”, vertelt Sogani. “Daar hebben ze de middelen niet voor, gegeven de 1,3 miljard inwoners van India.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.