Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Ongeveer 15 landen doen mee

FATF gaat zelf bouw van monitoringsysteem crypto faciliteren

Bram de Vries
Bram de Vries

Als het aan de FATF ligt, komt er een nieuw globaal systeem dat persoonlijke gegevens van gebruikers van cryptovaluta bijhoudt. De taakgroep begeleid ongeveer 15 landen die betrokken zijn bij de bouw van ‘SWIFT voor crypto’.

Markt

Het bericht lijkt opvolging te zijn van wat er in de loop van juli naar buiten kwam via Reuters. Er werd toen gesproken over de bouw van een SWIFT-netwerk voor crypto, met Japan als kartrekker. Volgens Nikkei Asian Review zijn er inmiddels “ongeveer 15 landen” bij de bouw betrokken. Het nieuwe systeem draait volledig om de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

“Het systeem zou ontworpen worden door de Financial Action Task Force (FATF), een internationale organisatie met meer dan 30 betrokken landen en economieën”, lezen we in het rapport. “Het doel is om in de loop van 2020 een gedetailleerd ontwerp af te hebben, om het systeem een paar jaar later te kunnen lanceren.”

Interessant is de notie dat het systeem na lancering “beheerd wordt door de private sector”. Vermoedelijk gaat het primair om het gebruik ervan door de private sector (denk aan exchanges en brokers). Toezichthouders kunnen dan achter de schermen meekijken en activiteit van aangesloten organisaties analyseren. Onder de deelnemende landen bevinden zich “de G7-leden, Australië, en Singapore”.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.