Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Centrale bank China: ‘eigen digitale valuta klaar voor gebruik’

Peter Slagter
Peter Slagter

De Chinese centrale bank (PBoC) stelt dat de eigen digitale valuta “gereed is”. Opvallend is dat PBoC-directeur Mu Changchun erbij vermeldt dat je niet hoeft te verwachten dat het doorsnee cryptovaluta nabootst.

Regionaal

Volgens Changchun is de Chinese central bank digital currency (CBDC) gebaseerd op een complexere architectuur. Hij beschrijft een tweeledig systeem, waarin de centrale bank de CBDC uitgeeft aan banken en vanuit die sector het geld onder het volk verspreid wordt. Voor transacties tussen de PBoC en banken wordt vermoedelijk blockchaintechnologie gebruikt.

Hoe banken en financiële instellingen hun infrastructuur organiseren, laat Changchun in het midden. De PBoC heeft ervoor gekozen om op dat punt te ontkoppelen. Niet alleen omdat de centrale bank niet met consumenten in aanraking wil komen. Ook om te voorkomen dat de infrastructuur te log wordt: China is wat Changchun simpelweg te groot om te koppelen aan één systeem.

China’s CBDC is primair gericht op het vervangen van cashgeld (bankbiljetten en munten). Dat roept direct privacyvraagstukken op. Te lezen is dat het doel “controleerbare anonimiteit” is. Daarmee doelt Changchun op de ‘balans’ tussen anonimiteit en compliance. Vermoedelijk kan de overheid alle transacties inzien.

Begin juli stelde centrale bank-directeur Wang Xin dat ‘Libra de totstandkoming van onze eigen digitale valuta versnelt’. Zo lijkt daad bij woord gevoegd.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.