Fiscus Nieuw-Zeeland geeft stempel van goedkeuring voor salaris in crypto

Via een bindende uitspraak heeft de Nieuw-Zeelandse belastingdienst onlangs vastgelegd dat salarissen in cryptovaluta uitbetaald mogen worden. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

Regelgeving

Fiscus Nieuw-Zeeland geeft stempel van goedkeuring voor salaris in crypto
0%
Bram de Vries
Door Bram de Vries

De Nieuw-Zeelandse fiscus heeft een zogeheten ‘binding ruling’ gepubliceerd (PDF), en de uitspraak voorzien van uitleg om de lezer te helpen bij de interpretatie ervan. Vanaf 29 augustus kunnen medewerkers in cryptovaluta worden uitbetaald en die inkomsten aangeven zonder dat de belastingdienst er raar van opkijkt.

“Het wordt steeds gebruikelijker voor werknemers (met in het bijzonder de groep die in de cryptowereld werkzaam is) om gecompenseerd te worden met cryptovaluta”, poneert de belastingheffer als reden waarom de uitspraak is gedaan. De regeling geldt overigens enkel voor mensen in loondienst, en de uitbetaalde cryptovaluta moet:

  1. Direct vrij besteedbaar zijn (cq. geen ‘lock-up’-periode).
  2. Direct omgezet kunnen worden naar fiatvaluta.
  3. Voor een significant deel als valuta (currency) functioneren.

Het salaris zelf blijft overigens gedenomineerd in Nieuw-Zeelandse dollar (NZD), evenals de belasting die daarover betaald moet worden.

In Nederland is het ook toegestaan om een deel van je salaris te ontvangen in crypto. De enige voorwaarde is dat je minimumloon in euro’s uitbetaald wordt. Alles daarboven mag je in natura laten uitbetalen. In die categorie valt Bitcoin ook.

Over de auteur

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Altijd op de hoogte