Alles over de nieuwe economie onder één dak.

ICON (ICX) geeft $600.000 weg in aanloop naar netwerk-upgrade

Bram de Vries
Bram de Vries

Het ICON-netwerk gaat binnenkort veranderen. Er worden maatregelen genomen om het netwerk decentraler te maken. In aanloop naar de upgrade geeft ICON $600.000 aan ICX-munten weg.

Bedrijfsleven

Machtsverschuiving

Op dit moment ligt nagenoeg alle macht over ICON’s netwerk bij de ICON Foundation. Dat is de organisatie die op dit moment toeziet op de werking ervan, alle code schrijft, en daarnaast een groot deel van alle ICX-munten in handen heeft. Dat moet veranderen door een nieuw governance-mechanisme in gebruik te nemen: ICONSENSUS.

In feite wordt ICON hiermee omgetoverd tot een op delegated Proof-of-Stake gebaseerd netwerk. Dat betekent dat ICX-eigenaars derde partijen (de afgevaardigden) uitkiezen die samen het netwerk gaan beheren.

Het lijkt sterk op de manier waarop EOS is opgezet. Maar waar EOS met 27 afgevaardigden werkt, krikt ICON dat aantal op naar 100. Een ander verschil is dat niet alleen de afgevaardigden beloond worden voor het werk dat ze verzetten. Ook de stemmers ontvangen ICX voor hun deelname aan stemrondes.

Giveaway

Om mensen in beweging te krijgen te gaan stemmen, geeft de ICON Foundation 3 miljoen ICX weg onder de mensen die een stem hebben uitgebracht in de periode van 26 augustus tot 24 september. Tegen de huidige koers komt dat in totaal neer op een bedrag van ongeveer $600.000.

Door de giveaway verlaagt de ICON Foundation het aantal ICX dat de organisatie zelf in bezit heeft. “Dat bevordert decentralisatie en geeft deelnemers aan het netwerk meer invloed”, lezen we in het persbericht. Maar... de inhoud van de schatkist krimpt slechts met 2,75%: van 112 miljoen naar 109 miljoen. Daarmee heeft de organisatie nog steeds 22% van het huidige ICX-aanbod in handen. 

Met een consensusmechanisme waarin het aantal munten in de portemonnee meegewogen wordt, kan je je daarom afvragen hoe nuttig de genomen maatregelen zijn. Anders gezegd: de ICON Foundation heeft haar grip wat verzwakt, maar niet veel.

Bram de Vries

Bram de Vries

Schrijft al jaren, maar nog relatief kort over de cryptowereld. Nieuwsgierig naar de nieuwe economie, en krijgt bij LekkerCryptisch de mogelijkheid daar actief in te groeien. Kijkt uit naar de komende 3 spannende jaren.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.