Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Medewerkers IBM vragen patent aan voor op blockchain gebaseerd DNS-systeem

Bert Slagter
Bert Slagter

Onderzoekers bij IBM buigen zich over het verbeteren van het huidige ‘Domain Name System’ (DNS). Een alternatief dat gebaseerd is op blockchaintechnologie zou veiliger zijn. Concurrentie voor Handshake en Blockstack?

Bedrijfsleven

Dat de IBM-medewerkers zich druk maken over DNS blijkt uit het daarop aangevraagde patent. Het bedrijf IBM wordt niet expliciet genoemd, maar veel van de betrokken onderzoekers werken er. Omdat bedrijven doorgaans de eigenaar zijn van uitvindingen van medewerkers, gaan we er vanuit dat het een IBM-initiatief is.

DNS kan je zien als een soort telefoonboek voor websites. Als je het adres lekkercryptisch.nl in je browser invoert, wordt op de achtergrond verbonden met een reeks cijfers – het IP-adres. Dat adres is lastig te onthouden en kan wijzigen. Een goed werkend DNS is daarom essentieel voor de werking van het internet, en dus is veiligheid een belangrijk thema.

Volgens de onderzoekers wordt die veiligheid beter door blockchain in te zetten en het beheer ervan te decentraliseren. Heel origineel is dat idee overigens niet. Op Ethereum draait Handshake, en Blockstack doet iets vergelijkbaars bovenop Bitcoin.

De belangrijkste kritiek die de onderzoekers hebben op bestaande oplossingen is dat het te duur is om te gebruiken. Daar tegenover staat echter dat er van publieke, oncensureerbare, en veilige netwerken gebruikgemaakt wordt.

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.