Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Zwaar weer houdt aan

Rechter beslist dat staat New York rechtsmacht heeft over Bitfinex

Rechter beslist dat staat New York rechtsmacht heeft over Bitfinex
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

De motie van iFinex om de New Yorkse zaak tegen Bitfinex en Tether niet-ontvankelijk te laten verklaren is door de rechter verworpen. De zaak gaat door en de gedaagden moeten documenten overhandigen over de veronderstelde fraude.

Veiligheid

Proces vertraagd, niet gestopt

Een tegenslag voor iFinex, het moederbedrijf van Bitfinex en Tether. De ingediende motie om de zaak tegen beide bedrijven in het geheel te voorkomen is van tafel geveegd (PDF). Het enige dat het ermee bereikt heeft is vertraging van het proces.

In de loop van mei werd het gerechtelijke bevel tegen Bitfinex en Tether nog versoepeld. Het was volgens rechter Joel Cohen niet nodig om de bedrijven alle beweegruimte te ontnemen. “Dit is zeker een nederlaag voor Bitfinex, gegeven het feit dat ze de uitspraak in mei als overwinning zagen”, aldus Olta Andoni, baas van Ziliak Law.

Overhandigen bewijsmateriaal

De uitspraak van vandaag heeft twee belangrijke betekenissen. Allereerst is hiermee vastgesteld dat de staat New York rechtsmacht heeft over beide bedrijven. Zonder die macht zou procederen tegen de bedrijven uitgesloten zijn. Daarnaast moet iFinex zich nu volledig schikken naar de eerdere uitspraak, en al het bewijsmateriaal leveren waar om gevraagd is.

De aantijgingen tegen Bitfinex en Tether leunen op de Martin Act. Dat is een wet die feitelijk het New Yorkse Openbaar Ministerie de opdracht geeft om fraude met securities (effecten) op te sporen en te vervolgen. Het OM vermoedt dat Bitfinex en Tether elkaar op onrechtmatige wijze van geld verschaffen, bijvoorbeeld via de reserves van Tether.

Tot dusver heeft het proces iFinex zo’n $500.000 gekost. In een brief noemt iFinex verder dat het bedrijf 60 advocaten aan het werk heeft gezet om te kunnen voldoen aan de opdracht van de rechtbank.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.