Alles over de nieuwe economie onder één dak.

SEC: boete van 10 miljoen dollar voor niet-geregistreerde ICO

Peter Slagter
Peter Slagter

De Amerikaanse SEC heeft een regeling getroffen met Bitqyck. Het draaien van een niet-geregistreerde exchange en het ophalen van geld middels een ICO komt het bedrijf duur te staan: een boete van 10 miljoen dollar.

Regelgeving

Het bedrijf heeft twee tokens uitgegeven, Bitqy en BitqyM. Volgens de SEC (persbericht) is een exchange opgetuigd om één daarvan verhandelbaar te stellen. Er zijn twee andere exchanges waar Bitqy (BQ) verhandelbaar is, maar het volume is nagenoeg opgedroogd (2 dollar in de afgelopen 24 uur). De prijs is sinds het hoogtepunt van 6 dollarcent gezakt naar het huidige $0,000042.

Volgens de SEC moest de ICO geregistreerd worden, omdat er effecten (securities) werden aangeboden. “Ieder Bitqy-token geef recht op een deel van de Bitqyck-aandelen”, zou ten tijde van de ICO zijn verteld. Omdat het om een security token gaat, moet ook de exchange waarop het verhandelbaar is geregistreerd zijn.

“Wat ons betreft hebben de gedaagden geprofiteerd van de gretigheid van investeerders”, stelt David Peavler, directeur bij de SEC. “Er zijn op frauduleuze wijze miljoenen dollars opgehaald, onder andere door te liegen over de aard van het bedrijf.”

Die opgehaalde 10 miljoen gaat overigens niet (zomaar) naar de gedupeerden. Het terughalen van geïnvesteerd geld kost onnodig veel moeite en verloopt doorgaans via de rechtbank.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.