Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Bitcoin QR-code nodig? Niet Googelen, want je wordt belazerd

Peter Slagter
Peter Slagter

Een QR-code is een handige manier om arbitraire gegevens met een ander te delen. Bijvoorbeeld het adres van je Bitcoin-wallet. Makkelijk, maar let op hoe je die QR-code genereert. Voor je het weet, ben je belazerd.

Veiligheid Bitcoin

Als je op Google zoekt naar een ‘Bitcoin QR generator’ en je gebruikt één van de vijf topresultaten, loop je het risico opgelicht te worden. De meeste websites genereren wel een QR-code voor je, maar niet met de door jou ingevoerde gegevens. De oplichting is eenvoudig: laat de gebruiker zijn adres invoeren, en geef een QR-code terug die een ander adres bevat.

Het is de achilleshiel van de QR-code. Het is een handige manier om gegevens te delen, maar welke gegevens worden gedeeld is voor de meeste gebruikers niet te achterhalen. Een zwakke plek die makkelijk uit te buiten is. Denk aan het vervangen van QR-codes in foto’s, of een sticker van een nepcode over het origineel heen.

Afijn. Heb je een QR-code nodig en moet je ’m zelf fabriceren? Ga niet Googelen, maar gebruik een block explorer, wallet, of een dienst waar je vertrouwen in hebt. Verifieer het resultaat door zelf de QR-code te scannen. Tenslotte kan het handig zijn om een browserextensie te gebruiken die je waarschuwt tegen malafide (crypto)websites.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

In het kort

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.