Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Frankrijk probeert Facebook-munt Libra te blokkeren

Frankrijk probeert Facebook-munt Libra te blokkeren
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

De Franse minister van financiën spreekt zich uit tegen Libra, de nieuwe munt die onder leiding van Facebook ontwikkeld wordt. Hij pleit voor een eigen Europese digitale munt. Goed nieuws voor bitcoin?

Bedrijfsleven Bitcoin

Afgelopen donderdag sprak Bruno Le Maire, de France minister van financiën, op een conferentie van de OESO in Parijs. Hij stelde dat Libra de soevereiniteit van overheden in gevaar brengt.

Al deze zorgen over Libra zijn serieus. Dus wil ik dit luid en duidelijk zeggen: in deze omstandigheden kunnen we niet toestaan dat Libra op Europese bodem ontwikkeld wordt.

Al sinds de onthulling van de nieuwe munt is Le Maire een uitgesproken tegenstander, en erg kritisch in z'n uitspraken. In juni zei hij dat het uitgesloten is dat Libra een soevereine valuta wordt: "It can’t and it must not happen."

Le Maire stelde donderdag dat hij al met ECB kopstukken Draghi en Lagarde heeft gesproken over een Europese digitale munt.

De Libra Association stelde vrijdag in een reactie naar CoinDesk dat dit aantoont hoe belangrijk het is dat ze blijven samenwerken met regelgevers en overheden. Ze zien in de uitspraken van Le Maire blijkbaar geen reden om te stoppen.

Net als de hoorzittingen over Libra in de Verenigde Staten is dit goed voor bitcoin. Bij bitcoin is niemand de baas, is er niemand voor de rechter te slepen en aan niemand een vergunning te verlenen:

“Stel de Verenigde Staten beslist dat we geen Bitcoin meer willen”, vertelt Crapo. “Ik zeg niet dat we dat gaan doen, maar áls we het beslissen, en het en andere cryptovaluta proberen te verbieden, ben ik er van overtuigd dat we daarin niet succesvol zouden zijn. Het is globale technologie, globale innovatie.”

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.