Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Eerste Bitcoin-ondernemer sluit deuren vanwege nieuwe Nederlandse wetgeving

Eerste Bitcoin-ondernemer sluit deuren vanwege nieuwe Nederlandse wetgeving
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Het (te) strenge witwastoezicht op cryptobedrijven heeft z’n eerste slachtoffer opgeëist. Coingarden is genoodzaakt de dienstverlening te staken en sluit per 1 januari 2020 de deuren.

Markt Bitcoin

Kritiek op wetgeving

De regels rondom cryptovaluta worden wereldwijd aangescherpt, en Nederland neemt daarin het voortouw. De afgelopen maanden heeft het wetsvoorstel van minister Hoekstra en minister Grapperhaus stevige kritiek ontvangen vanuit de sector. “De voorgestelde wijzigingen gaan veel te ver”, concludeert ook advocatenkantoor Hart Advocaten. Maar het effect van repliek blijkt beperkt.

Onlangs werd het wetsvoorstel in de Tweede Kamer besproken. Aan de notie dat de voorgestelde regels voor (beginnende) bedrijven te veeleisend zijn, blijkt Hoekstra weinig boodschap te hebben. ‘Regels zijn nu eenmaal regels, en het kan dat sommige bedrijven die regels niet kunnen naleven’, is de strekking. Onder de vlag van het ‘kat-en-muisspel tussen witwasser en toezichthouder’ mag er wat de minister betreft best wat sneuvelen.

Coingarden stopt

Het Nederlandse Bitcoin-bedrijf Coingarden is de eerste die naar buiten brengt genoodzaakt te zijn de deuren te sluiten. “Door nieuwe wetgeving die ingaat per 1 januari 2020, zien wij ons helaas genoodzaakt onze dienstverlening te staken”, schrijft het bedrijf. “Coingarden heeft helaas niet de juiste vergunningen om crypto-munten aan te houden na 10 januari 2020.”

Vanaf woensdag 1 januari kan je niet meer inloggen op Coingarden. Als je daar nog cryptovaluta hebt staan, moet je dat ruim voor die tijd weghalen. Tot maandag 23 december kan je dat zelf regelen. Daarna doet Coingarden het voor je. Je portfolio wordt dan uitgekeerd op de bankrekening die bij hen bekend is.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.