Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Prijs olie, goud en bitcoin omhoog na moord op Iraanse generaal

Prijs olie, goud en bitcoin omhoog na moord op Iraanse generaal
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Iran, #WWIII, Trump, Soleimani: wereldwijd de meestgenoemde termen in de (sociale) media. Temidden van alle rumoer zijn de prijzen van olie, zeldzame metalen, en bitcoin flink gestegen. Een vlucht naar veilige havens?

Markt Bitcoin

Het zal je niet zijn ontgaan. Na een raketaanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn minstens acht doden gevallen. Daarbij is de Iraanse generaal Qassim Soleimani om het leven gekomen.

Qasem Soleimani, Abu Mahdi al-Muhandis
Qasem Soleimani (links) met Abu Mahdi al-Muhandis (rechts) in Tehran (bron)

Vrij snel na het nieuwsfeit zijn olie, goud, zilver, en de Japanse yen meer waard geworden. Deze assets worden als zogeheten safe havens beschouwd. Veilige havens om geld in te parkeren in tijden van grote onrust op de (wereld)markt.

Opvallend is dat ook bitcoin flink in waarde is gestegen, terwijl de munt een dag eerder nog aanzienlijk in waarde was gedaald. “Bitcoin voor het eerst onder de $7.000 dit decennium”, grapte Joe Weisenthal nog op Twitter. Sinds vannacht is de prijs van bitcoin ruim 7% gestegen, naar boven de 7.300 dollar.

Bitcoin reaction Iran liquidation.jpg
Koers Bitcoin sinds vannacht flink gestegen

Op dit moment is het nog te vroeg om prijsbeweging en andere nieuwsfeiten te duiden. Daartoe moet eerst de storm gaan liggen, zodat duidelijk wordt wat het effect is van de Amerikaanse luchtaanval. Daarbij denken we in de eerste plaats aan politieke en geopolitieke bedreigingen waar op gezinspeeld wordt.

In de media zijn veel verschillende perspectieven terug te vinden. Steun voor de VS, steun voor Iran en Irak. Waarschuwingen voor ‘ernstige wraak’. Nederlandse burgers die worden opgeroepen de regio te verlaten. Meningen over de rol die de EU zou moeten spelen. Trump die chaos creëert om af te leiden van wat er in zijn thuisland gebeurt. En ondertussen rouwen er duizenden Iraniërs om de vermoorde generaal.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.