Het jaaroverzicht van 2020: de belangrijkste mijlpalen op een rij

Wat een waanzinnig jaar was 2020. De ene mijlpaal volgde de andere op, van halving tot aan financiële bazooka. Het toetje? Een prijsrecord voor bitcoin. We hebben ons jaaroverzicht opgedeeld in zes artikelen, met dit artikel als wegwijzer.

MarktBitcoin

Het jaaroverzicht van 2020: de belangrijkste mijlpalen op een rij
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter & Peter Slagter

Je hebt van die jaren dat je grote moeite moet doen om uit de voortdurende stroom nieuwsberichtjes een paar doorbraken van betekenis te halen. Begin 2020 schreven we in ons manifesto:

In de crypto-wereld is het niet anders. Veel onzin, veel onbenulligheid, veel speculatie, veel napraterij en veel herhaling. Ruis. Onze missie is om het signaal te ontdekken, en daarover te schrijven.

De inkt was nog niet droog en er begon een periode waarin de ene belangwekkende ontwikkeling de andere opvolgde. De mijlpalen vlogen je om de oren. We hebben ze verdeeld in vijf artikelen. Hieronder vind je een korte samenvatting van elk artikel.

Geen van de ontwikkelingen die we beschrijven eindigt in 2020. Sterker nog, de meeste zijn pas net begonnen. Elke terugblik is daarmee meteen ook een vooruitblik. Toch hebben we nog één artikel speciaal aan 2021 gewijd met daarin de belangrijkste dingen om in de gaten te houden.

2020: Het eerste jaar van de economische coronacrisis
‘A crisis like no other’, noemde IMF-baas Kristalina Georgieva de economische gevolgen van de coronacrisis. We blikken terug op het eerste jaar van de economische coronacrisis, met daarin een beduidende rol voor bitcoin.

2020: Het jaar van de halving en bitcoin als het digitale goud
Voor bitcoin was 2020 een jaar van diepe dalen en hoge pieken. Na de halving schreef de munt nieuwe prijsrecords en werd met verve een plek op de wereldmarkt ingenomen als het digitale goud. We blikken terug op een bewogen bitcoinjaar.

2020: Het jaar van decentralized finance en stablecoins
In juni had haast niemand ervan gehoord en in augustus was er $10 miljard aan onderpand in ondergebracht. Decentralized finance was één van de verrassingen van 2020. Piepjonge, experimentele technologie met grote risico's en grote kansen, waar ook Ethereum en stablecoins van profiteerden.

2020: Het jaar van nieuwe regels en digitaal centralebankgeld
Er is geen financieel instrument dat groot wordt zonder dat er een beschermend web van regels omheen wordt gesponnen. Rond bitcoin en andere cryptovaluta is dat web in 2020 flink verstevigd. We blikken terug op een jaar met nieuwe regels en de opkomst van digitaal centralebankgeld.

2021: Waar gaan wij volgend jaar op letten?
Wordt 2021 het jaar waarin het eerste land bitcoin in de staatskas stopt? Het jaar waarin je meer dan $100.000 moet betalen voor een bitcoin? In dit slot van ons jaaroverzicht kijken we vooruit naar waar je komende jaar op moet letten.

Waar het niet over ging in 2020

Security tokens. In 2019 maakten we een serie over security token offerings (STO). Dit zou de gereguleerde en dus legale variant van de ICO moeten worden. Veel van de infrastructuur moest nog gebouwd worden, en over de regulering werd nog gepraat. In 2020 hebben we er weinig van gehoord, en het heeft zeker niet de plaats van de ICO (of de traditionele beursgang) overgenomen.

Craig Wright. In 2019 stond Craig Wright vaak op de voorpagina met een volgende rechtszaak die hij moest ondergaan of had aangespannen. Hij claimt Satoshi te zijn en de sleutel te hebben tot de 1 miljoen bitcoins waar Satoshi vermoedelijk toegang toe heeft. In mei werden ineens 50 bitcoins verstuurd die onderdeel zouden zijn van de Satoshi-coins. Zou Wright 'm dan toch zijn? 

Bitcoin forks. In elk geval doet Craig Wrights bitcoin-fork BSV het niet best. De munt staat op een all time low en heeft nu 0,6% van de waarde van bitcoin. Bitcoin Cash (BCH) is er niet veel beter aan toe en staat op 1,2% van de waarde van bitcoin.

Blockchain. We hebben dit jaar ook weinig gehoord van alle grote bedrijven die hippe blockchain-projecten aan het starten waren. Het motto 'blockchain, not bitcoin' was vorig jaar een tijdje populair. Bananen op de blockchain, sinaasappels op de blockchain en koffie op de blockchain. 

Libra. Wereldschokkend was de aankondiging van Facebook dat ze hun eigen digitale munt zouden lanceren, Libra. In Europa en de VS waren overheden en regelgevers niet meteen erg enthousiast. De Franse minister van Financiën vatte het kort samen: 'It can’t and it must not happen'. In 2020 hebben we er weinig van gehoord, volgend jaar zal het alsnog live gaan onder de nieuwe naam Diem.

Exchange hacks. De afgelopen jaren was het haast elke maand raak. Grote exchanges werden gehacked (Binance, Bithumb), gingen failliet (Quadriga), of beide (Cryptopia). In 2020 waren er weinig grote exchange hacks. Die fakkel werd overigens overgenomen door DeFi-hacks.

Taproot. In 2019 hadden we het vaak over Schnorr signatures, Taproot, Graftroot en andere ontwikkelingen aan de bitcointechniek. In 2020 is er vooral achter de schermen veel gebeurd. Een BIP, code reviews en vorige maand de code in de codebase. Volgende stap is dat het live gaat, dat zal vermoedelijk begin volgend jaar zijn.

Tot slot

Het was een waanzinnig jaar. Jack regelde een bitcoin-emoji op Twitter. Paypal kwam vanuit het niets met de mededeling dat alle Amerikanen nu bitcoin kunnen kopen. De bitcoin dominance is nog steeds 70%.

Ook voor LekkerCryptisch was het een geweldig jaar. We spraken in podcasts (Satoshi Radio, BNR Cryptocast, BNR De Technoloog, Hup Bitcoin), op YouTube (Madelon Navigeert) en op de radio (BNR, Radio 1). We hielpen bij artikelen in kranten en online.

Wij vinden het leuk om ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk te maken voor een groot publiek. Iedereen mag het snappen! Nog maar een klein deel van de mensen heeft zich verdiept in ons geldsysteem en cryptogeld. Wij vinden het leuk om de cirkel wat groter te maken.

Volgend jaar wordt een spannend jaar. Toch wel een beetje het jaar van de waarheid. We houden jullie op de hoogte!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.