Waarom podcasts zo populair zijn (en mijn top-4)

Podcasts bestaan al meer dan tien jaar, maar breken nu echt door. Ook in crypto, blockchain en fintech zijn het laatste jaar een paar geweldige podcasts gestart. Ik stel graag mijn top-4 aan je voor.

Podcast

Waarom podcasts zo populair zijn (en mijn top-4)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Podcasts bestaan al sinds 2004. Of sinds de jaren '80 als je het audio-bloggen meerekent voordat het woord podcast was uitgevonden. Maar pas de laatste jaren krijgt het echt tractie. Steeds meer podcasts, steeds meer luisteraars.

Uit recent onderzoek blijkt dat zo'n 32% van de Amerikanen van 12 jaar en ouder elke maand minstens één podcast luistert. Tussen 2014 en 2019 is dat percentage verdubbeld.

Het is niet zo gek dat het de laatste jaren hard groeit. Steeds meer mensen hebben een smartphone en een goede internetverbinding. Steeds meer auto's hebben bluetooth streaming of smartphone integratie. En men is gewend geraakt aan luisteren wanneer je dat wilt door Netflix en Spotify.

Een geweldige ontwikkeling, als je het mij vraagt. De grote macht van de massamedia die bepalen wat je leest, luistert en kijkt brokkelt af. Decentralisatie van media!

Ook de tools worden steeds beter (mijn favo). Veel podcasts zijn tegelijk op allerlei platforms beschikbaar. En gespecialiseerde podcast-apps zijn handig om slim te versnellen en podcasts te volgen.

Meer luisteraars betekent ook meer en betere podcasts. Want sponsoren hebben er meer voor over en tja.. een podcast maak je uiteindelijk toch voor de luisteraars.

Zin gekregen om te gaan luisteren? Om je op weg te helpen geef ik mijn vier favoriete crypto-podcasts. Twee in het Engels en twee in het Nederlands.

Off The Chain

Twitter | iTunes | Website

Anthony "Pomp" Pompliano praat ongeveer één keer per week met gerespecteerde gasten uit de crypto- en Wallstreet-wereld.

Hij gaat onbevangen en onvoorbereid een gesprek in, geeft de gast veel ruimte, maar zoekt ook de pijnlijke en verboden vragen op. Hij haalt in veel gasten het beste naar boven en is in staat om ingewikkelde materie tot de essentie terug te brengen voor de luisteraar.

Die gasten zijn stuk voor stuk interessante mensen met een mooi verhaal. De doelgroep is iets meer de institutionele kant van de crypto space (business, finance, investeerders), en iets minder aan de wiskunde, informatica, nerd-kant van de space.

Mijn favoriete aflevering is die met Murad Mahmudov, hier te luisteren en hier uitgeschreven. Er is al veel over gepraat en uit geciteerd, het zou goed kunnen dat je 'm kent. Mahmudov gelooft dat in de komende decennia één bitcoin 100 miljoen dollar waard gaat zijn. In de podcast geeft hij z'n argumenten.

What Bitcoin Did

Twitter | iTunes | Website

Peter McCormack praat twee keer per week met leiders uit de crypto- en blockchainwereld: handelaars, miners, investeerders, ontwikkelaars, CEO's, journalisten en allerlei andere interessante mensen.

McCormack reist de hele wereld over om z'n gasten live te kunnen spreken. Kenmerkend zijn de zorgvuldig voorbereide gesprekken en de hoge kwaliteit van de gasten. Het mooie daaraan is dat McCormack ook zelf een steeds interessantere gesprekspartner wordt, waardoor ook steeds interessantere gasten instemmen met een interview.

Mijn favoriete aflevering is die met Andreas Antonopoulos over de toekomst van Bitcoin: "Wat gebeurt er als Bitcoin het overneemt?". Het gesprek is een reis langs allerlei manieren waarop Bitcoin de wereld verandert en nog zal veranderen.

BNR Cryptocast

Twitter | iTunes | Website

Bijna een jaar geleden zijn Herbert Blankesteijn, Boris van de Ven en Madelon Vos begonnen met een wekelijkse podcast onder de vleugels van BNR.

De afleveringen hebben een vast format en een redelijk vaste duur. Eerst een stukje keukentafelgesprek over het nieuws van de week en de koers van Bitcoin. Daarna wordt vaak een gesprek gevoerd met een gast.

Ze krijgen interessante gasten aan tafel, denk aan de Nederlandse Bank, Willem Middelkoop, Paul Buitink en Rutger van Zuidam. De gesprekken zijn vaak van prima kwaliteit en de onderwerpen prettig gevarieerd.

Opvallend is dat ze er trots op lijken te zijn dat ze sommige facetten van crypto en blockchain niet doorgronden, of oninteressant vinden. Daarmee doen ze de podcast mijns inziens tekort.

Mijn favoriete uitzending is die met Tuur Demeester, misschien wel de meest galante en bescheiden leider in de cryptowereld. Een hoopvol gesprek over het einde van de bear market.

Satoshi Radio

Twitter | iTunes | Website

Bart Mol en Wijnand Luitjes maken elke donderdag een aflevering van zo'n anderhalf uur. Ook zij beginnen de aflevering met het doornemen van het nieuws van de week. Kenmerkend is dat ze niet schromen het gesprek z'n gang te laten gaan. Drie rabbit holes later gaat het heel ergens anders over, maar dat maakt het juist interessant.

Het is knap dat ze zonder groot platform zoals BNR zo snel interessante gasten hebben weten te mobiliseren. Daar nemen ze ook ruim de tijd voor. Het gesprek is prima voorbereid, maar krijgt ook de ruimte om allerlei kanten op te gaan.

Ze laten een grote nieuwsgierigheid zien naar hun gast en het onderwerp, en zijn inhoudelijk een goede gesprekspartner. Een dikke plus is dat ze graag het gesprek aangaan met de luisteraars in hun community en op social media.

Mijn favoriete uitzending is die met Simon Lelieveldt over regulatie en wetgeving. Lelieveldt is een begaafd spreker en de diepgang van het gesprek is erg fijn.

Zelf beginnen met een podcast?

Twee weken geleden hebben Anthony Pompliano en Peter McCormack een gesprek met elkaar gevoerd over het podcasten. Deel 1 in de podcast van Pompliano, deel 2 in die van McCormack.

Ze proberen zo min mogelijk over crypto te praten (een tientje in de pot als je iets van crypto, bitcoin of blockchain zegt). Aardig gelukt (5-3 voor Pomp).

Ze hebben het over hoe je begint (gewoon beginnen), hoe je beter wordt (heel veel doen) en waar je allemaal mee te maken krijgt (trolls en haters).

Tot slot

Als het aantal podcasters en luisteraars groeit, zal ook het ecosysteem groeien. Betere apps, betere manieren om te meten hoeveel mensen luisteren en betere manieren om e zoeken. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan (automatische) transcripties. En naarmate het ecosysteem beter wordt, zullen ook nieuwe luisteraars enthousiast worden. 

Heb je tips? Laat ze achter in ons Telegram-kanaal. En als je zelf een podcast begint dan horen we dat ook heel graag!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.