Bitcoin is (niet) dood

Bitcoin is dood. Al vanaf het eerste block zijn er elk jaar tientallen journalisten en economen die bitcoin plechtig ten grave dragen. Deze week was het FD aan de beurt: het einde van de bitcoin. Terecht?

ColumnBitcoin

Bitcoin is (niet) dood
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In een aardig genuanceerd en zorgvuldig geformuleerde column beschrijft FD redacteur Joost van Kuppeveld zijn twijfels bij het bestaansrecht van bitcoin. De titel van het stuk verraadt de conclusie: "Het einde van de bitcoin".

De licht spottende toon als het over bitcoin-fanboys gaat die moeite hebben met zelfvertrouwen en nu onder hun stenen vandaan kruipen is meer dan verdedigbaar als je hoort hoe bitcoiners geregeld over no-coiners praten. Wie uitdeelt moet kunnen incasseren.

Daarna volgt vooral inhoud.

Over mogelijke redenen om geïnteresseerd te raken in bitcoin, zoals het onhoudbare monetaire systeem en het experimentele beleid van centrale banken.

Over de vraag of het dan nu al zinvol is om bitcoin te kopen, terwijl we in de westerse wereld op dit moment een prima functionerend financieel systeem hebben. Met instant payments en binnenkort wellicht digitaal centralebankgeld.

Over de overlevingskansen van bitcoin, nu toezichthouders kritisch blijken over Libra en met een pennenstreek cryptogeld kunnen verbieden.

Ik zie recent alleen maar redenen om nog pessimistischer te zijn voor de overlevingskansen van de cryptomunt.

En dat zijn allemaal stuk voor stuk gewoon goede punten, die je niet aan de kant kunt schuiven als dom of onzinnig. Als je om deze redenen nu besluit geen bitcoin te kopen, dan heb je er heel veel beter over nagedacht dan de meeste mensen die er niets van moeten weten.

Net zoals het verdedigbaar is om geen bitcoin te kopen, zijn er ook goede redenen om wel bitcoin te kopen. Ik wil twee perspectieven noemen.

Bitcoin is een overtuiging

In de bitcoin-community zit een groep mensen die bitcoin steunen omdat ze geloven in de achterliggende ethos, namelijk die van zelf-soevereiniteit. Je hoeft geen derde partij te vertrouwen om te sparen en betalen.

De waarden van de cypherpunk traditie klinken door in hun argumenten. Voor veiligheid, privacy en vrijheid. Tegen surveillance, dwang en censuur. Ze omarmen principes uit de Oostenrijkse school en pleiten voor scheiding tussen geld en staat.

Voor hen is het argument dat bitcoin in Nederland op dit moment niet erg nodig is omdat we prima kunnen pinnen in de winkel niet belangrijk, en een mogelijk verbod door toezichthouders juist een reden om fanatieker te worden.

Het zijn dezelfde mensen die scherp zijn op privacy-wetgeving en protesteren tegen achterdeurtjes in versleuteling. Edward Snowden, Julian Assange. Soul in the game, risico nemen voor je overtuigingen!

Bitcoin is een optie

De laatste twee jaar zien we een groeiende groep mensen die bitcoin bezitten als optie op het falen van het financiële systeem. Een hedge, een gok, hoe je het ook wilt noemen.

De redenering is als volgt. Stel nou dat een zwarte zwaan ons treft, stel dat we in een diepe crisis terecht komen, stel dat bitcoin daadwerkelijk een wereldwijd geldsysteem wordt, dan is er een enorm rendement te behalen.

Het kan daarom geen kwaad om 5% van mijn nettowaarde in bitcoin te investeren als gok op dat scenario. Als de komende jaren de Sharpe ratio blijft zoals die de afgelopen jaren was, dan is het een geweldige aanvulling op mijn portfolio.

Aanwijzingen voor dit scenario zijn er genoeg. Bijvoorbeeld dat het IMF en BIS in 2017 hebben besloten om bitcoin niet te verbieden, maar te reguleren. Dat in het Amerikaanse congres tijdens de Libra-hoorzittingen bitcoin genoemd werd als onstopbaar. Dat grote financiële instituten infrastructuur bouwen, zoals Bakkt.

Maar het gaat bij deze denkrichting niet om argumenten voor en tegen, het gaat erom dat de kans dat bitcoin (extreem) succesvol is niet nul is.

Bitcoin is dood

De conclusie trekken dat je niet begrijpt waarom bitcoin groot zou worden, en dat je duizend-en-een redenen kunt bedenken waarom het zou falen is prima. Dat je vervolgens besluit om geen bitcoin te kopen is niet meer dan logisch.

Maar het nu al dood verklaren is voorbarig.

Dat wordt namelijk al zo'n beetje sinds het eerste block gedaan door economen, journalisten en zo'n beetje elke talkshow host. Zie hier het obituariaat.

Als je echt geïnteresseerd bent, drink ik graag een kop koffie (of een biertje) om erover verder te kletsen.

En anders: even goede vrienden. Volg het van de zijlijn. Misschien bestaat bitcoin volgend jaar nog steeds, is het nog steeds niet verboden, zijn er weer meer bitcoinbezitters, meer transacties, meer infrastructuur, meer producten omheen, meer innovatie.

Misschien komt er een moment dat voor jou de kansen zwaarder wegen dan de bedreigingen, en misschien verandert dan je oordeel.

Uiteindelijk zal de tijd het leren!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.