Alle blogposts

We schrijven regelmatig blogs over interessante ontwikkelingen in de cryptowereld. Denk aan projecten die je moet volgen, of beveiligingstips. Maar ook over technische analyse. Voor beginners én gevorderden!

 1. Wat is een blockchain?

  door Peter

  Blockchain wordt wel de grootste uitvinding sinds die van het internet genoemd. Steeds meer bedrijven verkennen de mogelijkheden van deze technologie om data veilig en onveranderlijk op te slaan. Wat is een blockchain eigenlijk?

  Verder lezen

 2. De visie van Rebellious: de holder is notaris en wordt beloond met masternodes

  door Peter

  Het is alweer even geleden dat we schreven over Rebellious. Het ging toen over de volwassenwording van Rebellious en bijbehorende veranderingen. Eén van die veranderingen had betrekking op de strategie van Rebellious. Een vraag die wat ons betreft nog open stond in die context is: op welke manier is de nieuwe strategie gekoppeld aan de tokenhouder? Intussen is die vraag beantwoord, en de manier waarop maakt ons zeer enthousiast!

  Verder lezen

 3. Consensus bereiken door te stemmen over het volgende block

  door Peter

  Tot nu toe bespraken we steeds Proof-of-Stake algoritmen die blocks probeerden te maken volgens hetzelfde principe als Proof-of-Work, namelijk door het oplossen van een puzzel. Een alternatief is de deelnemers te laten stemmen over het wel of niet accepteren van een voorgesteld block.

  Dat stemmen gebeurt in meerdere rondes en wordt ook wel Byzantine Agreement genoemd. Het verwijst naar het Byzantine General's Problem, waarbij consensus moet worden bereikt over de situatie, terwijl onbekend is welke deelnemers kapot zijn of frauduleus.

  Verder lezen

 4. Proof-of-Stake en het Nothing at Stake probleem

  door Bert

  Bij de eerste generatie Proof-of-Stake mag iedereen met munten in z'n wallet blocks maken. Omdat het daarbij geen zin heeft om zo vaak mogelijk de puzzel op te lossen, is veel minder rekenkracht nodig dan bij Proof-of-Work.

  Er is wel een zwakke plek: alle deelnemers moeten zich netjes gedragen...

  Verder lezen

 5. Wat is Proof-of-Stake?

  door Bert

  In een vorig artikel zagen we hoe Proof-of-Work de blockchain beschermt tegen een aanval door een kwaadwillende minderheid. We zagen ook de nadelen van deze methode, zoals het hoge stroomverbruik en de beperkte decentralisatie door miningpools en ASICs.

  Een opkomend alternatief is Proof-of-Stake. Deze consensus-methode maakt ook gebruik van puzzels, maar zonder dat er veel rekenkracht nodig is.

  Verder lezen

Meer lezen?

Wil je meer lezen, maar weet je niet wat? Hieronder vind je onze meest gebruikte tags. Zit er iets voor je tussen? Klik erop, en de krijgt alle berichten met de gekozen tag te zien.