Bitcoin FUD ontkracht

‘Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde’, ‘Bitcoin is maar een irrationele bubbel, een zeepbel’, en ‘Bitcoin is alleen voor criminelen’. Het zijn uitspraken die met enige regelmaat langskomen. Wat daarvan waar is? In deze serie ontrafelen we het!

Waarom dit dossier je tijd waard is

Artikelen

Dit zijn alle artikelen in dit dossier. Het is raadzaam om ze in de door ons gecureerde volgorde te lezen.

 • ‘Bitcoin gebruikt veel teveel energie, een klimaatramp!’

  Volgens de scepticus verbruikt bitcoin een onhoudbare hoeveelheid energie en is het eigenhandig verantwoordelijk voor het om zeep helpen van het klimaat. Klopt dat? Hoe zit het eigenlijk met het energieverbruik van bitcoin?

 • ‘Bitcoin is oneerlijk verdeeld en stimuleert ongelijkheid’

  Leven in een wereld waarin iedereen in bitcoin rekent, spaart en betaalt? Volgens sommigen is dat een heel slecht idee, omdat het ongelijkheid in de hand zou werken. ‘Bitcoin is oneerlijk verdeeld’, zeggen ze. Is dat zo? Hoe zit dit?

 • ‘De overheid gaat bitcoin verbieden en stilleggen’

  Al eeuwenlang ligt de macht over geld bij een kleine groep. Bij bitcoin ligt de macht bij niemand, en dus bij iedereen. Sceptici stellen daarom dat de overheid het zal stilleggen en verbieden. Hebben zij een punt of is dit vergezocht?

 • ‘Bitcoin is een piramidespel, een ponzi’

  Met enige regelmaat komt iemand in de media langs om bitcoin weg te zetten als piramidespel of ponzifraude. Zit hier een kern van waarheid in, of is dit een hardnekkig broodjeaapverhaal?

 • ‘Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde’

  Als je de scepticus moet geloven, zou de bitcoinprijs op precies nul euro moeten staan en blijven. Volgens hen is het gebakken lucht, omdat bitcoin geen ‘intrinsieke waarde’ heeft. Is dat zo? En is dat een probleem?

 • ‘Bitcoin is maar een irrationele bubbel, een zeepbel’

  De prijs van bitcoin is in 12 jaar tijd flink gestegen. Voor sommige mensen is dat onbegrijpelijk. Volgens hen is er sprake van een irrationele bubbel, een zeepbel, die ieder moment kan klappen. Een snelle implosie, die niets overlaat. Hebben zij het bij het juiste eind?

Altijd op de hoogte