Fundamentele analyse: Blockport

Blockport is een exchange met een missie: Handelen toegankelijk maken voor iedereen.

Onze beoordeling, de LC-rating

Fundamentele analyse: Blockport
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Blockport is een exchange met een missie: Handelen toegankelijk maken voor iedereen.

Een goed plan, want de meestgebruikte exchanges blinken niet uit in gebruiksvriendelijkheid. Je moet veel weten en snappen voordat je een account kunt aanmaken en beveiligen, er crypto op kunt storten en orders kunt plaatsen.

Blockport gaat dat anders doen. Vanaf het eerste bezoek wordt de gebruiker bij de hand genomen en stap voor stap bekend gemaakt met het handelsplatform en het handelen. Makkelijk geld in- en uitboeken, meekijken met professionals en uiteindelijk zelf aan de slag.

Om het platform te ontwikkelen heeft het in Amsterdam gevestigde Blockport begin 2018 geld opgehaald met een ICO. De crowdsale op 24 januari was in 12 minuten uitverkocht. In totaal is 16.667 ETH opgehaald, destijds ruim $15 miljoen.

Sindsdien is er veel gebeurd. Het team is aan de slag gegaan en heeft deze zomer de publieke beta gelanceerd. Ze organiseerden meetups en bezochten conferenties. De community wordt goed op de hoogte gehouden via Twitter en de blog, en er is een actief Telegram-kanaal waar vragen snel beantwoord worden.

Voordat we in meer detail bekijken waar ze nu staan, zoeken we eerst uit welke problemen ze willen oplossen.

Welke problemen lost Blockport op?

In de whitepaper beschrijft het team de vijf fundamentele problemen met de huidige exchanges die ze willen oplossen:

 1. Gebrek aan liquiditeit.
 2. Gebrek aan veiligheid.
 3. Gebrek aan transparantie.
 4. Gebrek aan gebruiksvriendelijkheid.
 5. Gebrek aan leerbaarheid.

Laten we daar eens induiken.

Liquiditeit

Als de liquiditeit hoog is, dan kunnen grote hoeveelheden worden gekocht en verkocht zonder dat de prijs veel beweegt, omdat er genoeg vraag en aanbod is.

Met name op kleine exchanges is er weinig vraag en aanbod, waardoor je maar weinig kunt kopen tegen een bepaalde koers. Je maakt dan verlies omdat je tegen een steeds slechtere koers aan het kopen of verkopen bent. Of je moet heel veel geduld hebben.

Blockport wil dit oplossen door naast de eigen interne marktplaats te koppelen met externe exchanges en daar orders te plaatsen.

In deze blog is te lezen dat ze op dit moment al hebben gekoppeld met Bitstamp, Bitfinex en Kucoin. Het is niet duidelijk wat het effect is van deze koppelingen, en hoe de liquiditeit op Blockport zich verhoudt tot andere exchanges. Wellicht is dat iets dat in de toekomst inzichtelijk gemaakt wordt.

Veiligheid

Alle grote exchanges zijn gecentraliseerde exchanges. Ze worden beheerd door een commerciële partij waar alle handelaren hun geld deponeren. Zij matchen vraag en aanbod en zorgen voor de transactie.

Technisch gezien is je geld in bezit van de exchange zodra je het daar deponeert. En de exchange kan je geld stelen of kwijtraken.

Een gedecentraliseerde exchange (DEX) is een oplossing hiervoor. Op zo'n exchange blijft het geld je eigen bezit, en een koop of verkoop is een rechtstreekse transactie tussen twee handelaars. Ze worden nog weinig gebruikt omdat ze traag zijn, weinig volume hebben en lastig zijn in gebruik.

Blockport wil een hybride systeem maken, waarbij transacties gedecentraliseerd zijn waar mogelijk, en gecentraliseerd waar nodig.

Transparantie

Er is niet zoiets als de prijs van Bitcoin. De koers verschilt behoorlijk tussen verschillende exchanges. En de kosten die je moet maken om te handelen ook. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten om geld van de ene naar de andere exchange te sturen.

Blockport wil dit oplossen door altijd de beste prijs te tonen over alle aangesloten exchanges heen, waarvoor ook daadwerkelijk gekocht of verkocht kan worden.

Gebruiksvriendelijkheid

De interface van de meeste exchanges is erg technisch en complex, en duidelijk bedoeld voor ervaren crypto-handelaars.

Blockport heeft als doel om beginnende handelaars niet af te schrikken. Dat is een stevige ambitie. Welke functies laat je wel en niet zien? Hoe noem je dingen? Hoe kun je het simpel houden én de gebruiker krachtige tools geven?

Leerbaarheid

De meeste exchanges doen niets aan het wegwijs maken en opleiden van handelaars. Als je iets niet snapt dan moet je zelf op zoek gaan. Video's kijken of handleidingen lezen. Voor veel beginners zijn er zoveel vragen en zoveel onduidelijkheden dat ze afhaken.

Blockport wil kennis delen en leren in het platform integreren. Het systeem neemt de gebruiker aan de hand en leert stap voor stap hoe het werkt. En als er dan nog vragen zijn, dan is er de 24/7 support via chat en e-mail.

Om te leren handelen kun je kijken wat professionals doen. Blockport noemt dat "social trading". Je kunt automatisch trade van anderen volgen en kopiëren.

Nuttig!

Welke toepassing van blockchain of digital assets het eerst en meest succesvol wordt weten we niet. Maar wat het ook wordt, infrastructuur is altijd nodig. En exchanges vormen de ruggengraat van die infrastructuur.

Op dit moment zijn het nog vooral de innovators die met crypto bezig zijn, een kleine minderheid. Wie in staat is om de majority op weg te helpen, heeft goud in handen. En dat is wat Blockport voor ogen heeft.

We geven daarom 5 van 5 punten voor nut.

Wat heeft Blockport tot nu toe bereikt?

De organisatie is gegroeid van 5 mensen aan het begin van dit jaar naar 25 nu. De eerste versie van het platform is in enkele maanden gebouwd en op 28 juni 2018 live gezet. Binnen een paar weken waren er al meer dan duizend gebruikers ingeschreven. En begin augustus waren het er tussen de vijf- en tienduizend.

Sindsdien wordt het platform voortdurend verbeterd in een wekelijkse cyclus. Daarover later meer als we het over het team hebben.

Hoeveel actieve gebruikers er op dit moment zijn, en wat het dagelijks handelsvolume is, wil Blockport desgevraagd (nog) niet vertellen. Maar vanuit de Nederlandstalige crypto-community hoor ik regelmatig van tevreden gebruikers, dus enige activiteit zal er zeker zijn.

The proof of the pudding...

Uiteraard hebben we zelf getest. Het aanmelden gaat snel en probleemloos. Opvallend is dat meteen identificatie nodig is, en je niet eerst kunt rondkijken voordat je identiteitsgegevens instuurt. De identificatie was dan wel weer binnen een paar minuten gecontroleerd.

Je kunt nog geen cryptogeld storten. Daarom heb ik met iDeal wat euro's gestort en daarmee Bitcoin gekocht. En daarna de helft van m'n Bitcoin omgezet in BPT, het Blockport-token.

De interface is clean en duidelijk. De orders werden binnen een paar seconden uitgevoerd. De koers waartegen ik Bitcoin kocht was scherp. Een stuk goedkoper dan bij de bekende "koop Bitcoin voor euro" diensten, zoals Litebit, BTCDirect en bitonic.

Wat is er nog niet?

Wat we hebben gezien en ervaren ligt zeker in de richting van de visie en missie van Blockport. Maar het is ook echt pas een pril begin.

De functionaliteit is nog heel beperkt. Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen limit orders, geen stop losses, geen orderboek, geen historie, geen deposits, geen meertaligheid en een beperkt aantal munten. Dat maakt het ook makkelijk om de UI gebruiksvriendelijk te houden. We zijn benieuwd of dat zo blijft als er features bijkomen.

Er is weinig inzicht in wat er gaat gebeuren en wat er is gebeurd. Hoe snel zal een order worden uitgevoerd nadat ik 'm plaats? Welke orders staan nog open? Welke orders zijn afgehandeld?

Het decentrale gedeelte van de exchange is nog niet beschikbaar, dus op het gebied van veiligheid is nog geen onderscheid met andere exchanges. Er is nog niets zichtbaar van het opleiden van handelaars en van social trading.

De code is niet open source. We hebben de kwaliteit van de codebase en de technische werkprocessen daarom niet kunnen beoordelen. Een pluspunt is het bug bounty programma waar ook daadwerkelijk al kwetsbaarheden zijn beloond.

We geven 4 van 5 punten voor kwaliteit. Voor het laatste punt zouden we vooral meer features willen zien.

Welke rol speelt $BPT hierin?

$BPT is een ERC-20 token op de Ethereum-blockchain. Het maximum aantal is vastgesteld op 69.440.000 en zal nooit worden vergroot. In de ICO is hiervan 49.600.000 verkocht. De rest is gereserveerd voor team, community en derde partijen.

De prijs van het token is zowel in dollar als in bitcoin gedaald sinds de ICO. De market cap is op dit moment zo'n $4.8 miljoen.

Dat een utility token voor een exchange succesvol kan zijn bewijzen Binance ($BNB), ($KCS) en Huobi ($HT) met market caps tussen $76 miljoen en $1.3 miljard. Maar voorwaarden daarvoor zijn een groot volume op de exchange en allerlei functies van het token.

Uiteindelijk zal $BPT een belangrijke rol gaan spelen in het platform. Denk aan het voldoen van transactiekosten en als betaling/beloning voor het kopiëren van andere handelaars. Op dit moment is dat nog toekomstmuziek, en is het enige nut dat je 50% korting krijgt op transactiekosten als je 2500 $BPT bezit.

De waarde van de munt komt nu dus nog niet voort uit natuurlijke vraag en aanbod, maar vrijwel geheel uit speculatie.

Van de 69 miljoen tokens is een ruime 16 miljoen nog in bezit van Blockport zelf. De nummers 2, 3 en 4 op de rich list lijken bij exchanges te horen, gezien het aantal transacties. Daarna loopt het snel af, en buiten de top-10 zit men al snel onder de 0,5%. In totaal zijn er bijna 12.000 Ethereum adressen met $BPT.

Hoe ziet de markt waar Blockport in opereert eruit?

Er zijn honderden exchanges en nog veel meer projecten waarin nieuwe exchanges gebouwd worden. En al die projecten strijden om de aandacht van de de handelaar. Want voor allemaal geldt dat het succes afhangt van de massa.

Die massa moet voorzien in de inkomsten uit de transactiekosten. En die massa is nodig als tegenpartij van een order, en als leden van de community voor bijvoorbeeld social trading.

We zien drie soorten concurrenten.

 1. Andere nieuwe cryptoprojecten die (een deel van) dezelfde problemen willen oplossen. Bijvoorbeeld: Ethos, Covesting en Mothership.
 2. Gevestigde crypto-exchanges die hun bestaande platform verbeteren en daarmee dezelfde problemen oplossen. Bijvoorbeeld: Binance en Coinbase.
 3. Gevestigde exchanges vanuit de traditionele handelswereld waar social trading en gebruiksvriendelijkheid al een stuk verder zijn. Bijvoorbeeld: eToro.

We geven daarom 3 van 5 punten voor differentiatie. Het succes moet voortkomen uit de executie, en niet uit de uniekheid van het idee.

Welk team zit er achter Blockport?

Oprichters

De drie oprichters van Blockport zijn Sebastiaan Lichter, Kai Bennink en Zowie Langdon. Allen hebben een universitaire opleiding en een achtergrond in technologie. Dat zien we terug in het team dat ze om zich heen hebben verzameld: slimme, gepassioneerde vakmensen met een hart voor techniek.

De leiding blijft bezig met strategie en business. Zo zijn ze al bezig met een volgende financieringsronde. Niet omdat het geld bijna op is (dat is niet zo), maar omdat ze al denken aan snelle expansie buiten Europa.

We geven de leiding 4 van 5 punten. Het is knap wat ze hebben neergezet, en hoe ze hebben bijgestuurd tijdens de groei. Voor het vijfde punt zouden we meer van ze willen zien, zowel persoonlijk als in de verkondiging van de visie en de strategie.

Het team

Men werkt in kleine cross-functionele teams in wekelijkse sprints aan het snel verbeteren van het platform. De statische roadmap uit de whitepaper hebben ze ingewisseld voor een voortdurend inzicht in wat op dit moment gebouwd wordt en wat men van plan is daarna op te pakken.

Wekelijks vertelt het team wat er de afgelopen week gedaan is, en wat er de komende week op het programma staat.

Deze agile aanpak en het resultaat tot nu toe zijn veelbelovend. We geven voor het team 4 van 5 punten. Voor het vijfde punt zouden we wat meer willen zien van het marketingteam.

Wat brengt de toekomst voor Blockport?

Over de roadmap hebben we het al gehad. We zijn benieuwd of het lukt om de komende maanden een aantal van de kenmerkende features live te krijgen, zoals het social traden of de advanced trader UI.

Het project is nog behoorlijk onder de radar. Dat is niet zo gek: de features die nu live staan zijn nog niet heel spraakmakend, en $BPT wordt alleen op Kucoin verhandeld (en op Blockport zelf natuurlijk!). We zien uit naar meer aandacht voor het project.

Het ideale scenario is dat Blockport er technisch, functioneel en commercieel klaar voor is als crypto weer bij het grote publiek in trek raakt. Daarvoor moet men nu stevig doorpakken en verder opschalen. Ook de concurrentie zit niet stil. Het is goed om te weten dat dit de aandacht heeft van de leiding.

Om het doel te bereiken is het noodzakelijk om te blijven groeien in bekendheid, aantal gebruikers en mogelijkheden. Wat daarbij kan helpen is dat Blockport nu al uitstekend functioneert als fiat-gateway, als manier om snel en goedkoop euro's om te zetten in cryptogeld. En sinds 6 november ook rechtstreeks van Blockport terug naar je bankrekening. We zien in de communities dat mensen Blockport voor dat doel aanbevelen. Mooi toeval of een geniale zet? In elk geval zorgt het voor gebruik van het platform, en helpt het om momentum te behouden.

We geven voor de toekomst 4 van 5 punten. Voor het vijfde punt zou een duidelijker voorsprong op concurrentie zichtbaar moeten zijn.

Ten slotte

Het idee is goed, we geven de maximale score voor nut. Ze hebben een goed begin gemaakt met de uitvoering. Maar het idee is beslist niet uniek, en de concurrentie zit niet stil. De vraag is of ze het op tijd voor elkaar krijgen. We hopen het van harte!

 • Sterktes

  Team en werkwijze. Missie en visie. Kwaliteit van wat er nu staat. De fiat gateway werkt al en is goedkoper dan alternatieven.

 • Zwaktes

  Gebrek aan aandacht en bekendheid. Nog weinig onderscheidende features live.

 • Kansen

  Gebouwd op de Nederlandse financiële en juridische infrastructuur is een goed uitgangspunt voor wereldwijd gebruik. Door integratie van externe exchanges is men niet afhankelijk van volume op eigen exchange.

 • Bedreigingen

  Concurrentie. Concurrentie. Concurrentie. 

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte