Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 9 t/m 15 juli 2018

Peter Slagter
Peter Slagter

Het was de week waarin de bitcoinkoers met $400 naar beneden viel, en de week waarin de koers van Zcash omhoog schoot met $50. De week waarin het bearish sentiment even onderbroken werd door het nieuws dat we misschien nu wél op korte termijn een bitcoin ETF mogen verwelkomen. En de week waarin we op Telegram uitvoerig gediscussieerd hebben over het nut van blockchaintechnologie. We blikken terug op de afgelopen week in de cryptokrant van week 28 van 2018.

Beren op de weg

We begonnen deze week met een bitcoinkoers die rond de $6700 lag. Op dinsdag de 10e crashte de koers naar de $6300, en sindsdien beweegt de prijs horizontaal tussen de $6200 en $6300. Het gevolg is een relatief rustige week, voor de handelaars onder ons wellicht zelfs saai.

De algemene stemming rondom de bitcoinkoers is deze week overwegend bearish. Men verwacht dat de koers de komende tijd verder daalt. Volgens menig TA'er wordt de volgende daling ingeleid door een beperkte stijging naar $6400. Een koers die $6400-$6500 breekt wordt als positief gezien, en zou ruimte maken voor nieuwe voorspellingen.

De outlook op middellange termijn is wat positiever. Het gevoel dat er binnenkort een zogeheten trend reversal gaat plaatsvinden is aangewakkerd door de mogelijkheid dat (begin augustus) de eerste bitcoin ETF's worden goedgekeurd door de SEC.

Exchange-Traded Fund

Deze week is het in de crypto communities regelmatig gegaan over ETF's. 

ETF staat voor Exchange-Traded Fund. In het Nederlands kom je het ook tegen als tracker (volger). Het doel van een ETF is het volgen van de koers van een ander verhandelbaar asset op de beurs, zonder dat je dat asset daadwerkelijk in bezit hebt.

Om het wat concreter te maken een simpel voorbeeld. Stel je koopt een ETF die de koers van bitcoin volgt. Op het moment van aankoop is BTC $100 waard. Een jaar later is BTC $110 waard. Je rendement op de koers is dan 10%. Je hebt daarbij niet hoeven handelen, en daarom wordt een ETF ookwel een passieve belegging genoemd. Vaak gaat het om posities die je voor wat langere tijd inneemt.

Het nadeel is dat je het nooit beter kunt doen dan de koers. Als je actief belegt in bitcoin kan dat wel. Je moet dan echter wel handelen met je portfolio. Daarom is dat een actieve manier om een positie in te nemen. Je moet daar tijd en energie in steken, en loopt het risico dat je het slechter doet dan de ETF.

De reden dat de komst van een ETF als zeer bullish wordt bestempeld, is dat het investeren in bitcoin daarmee veel toegankelijker wordt. De aanname is dat veel bedrijven en institutionele beleggers de drempel en kosten om actief bitcoin te verhandelen te hoog vinden. Met de komst van een ETF is instappen veel eenvoudiger, en dat betekent dat het makkelijker is geworden voor het grote geld om de markt in te stromen.

Nu zijn alle ogen gericht op 10 augustus. De SEC onderzoekt een ETF-aanvraag van de Chicago Board Options Exchange, waar de ETF in samenwerking met financiële bedrijven VanEck en SolidX na goedkeuring aangeboden zou worden. Op 10 augustus doet de Amerikaanse waakhond een uitspraak over de aanvraag. Er volgt dan ofwel een oordeel, ofwel een verlenging van 45 dagen op de beslisperiode.

Begin 2017 werd een soortgelijke aanvraag afgewezen door de SEC:

Based on the record before it, the Commission believes that the significant markets for bitcoin are unregulated. Therefore, the Commission does not find the proposed rule change to be consistent with the Exchange Act.

De meest recente aanvraag zou zijn aangepast op basis van voorgaande uitspraken van de SEC. Of dat betekent dat de aanvraag wordt goedgekeurd is nog afwachten.

Digitaal geld de toekomst?

Leden van het Amerikaanse Committee of Financial Services komen op 18 juli bij elkaar om het te hebben over digitaal geld. Ze stellen de vraag centraal of de Amerikaanse overheid cryptocurrencies moeten zien als geld. Ze gaan het hebben over de rol van centrale banken (CBDC), en de toekomst van digitaal geld en cash. Naar verluid is deze bijeenkomst te volgen via een livestream.

De titel van de bijeenkomst is The Future of Money: Digital Currency. Diverse nieuwsbronnen stellen daarom voor het gemak alvast dat het Amerikaanse congres er al van overtuigd is dat digitaal geld de toekomst is. Goed voor de clicks, maar een erg voorbarige conclusie.

Wat precies de aanleiding is voor de bijeenkomst konden we niet achterhalen. Mogelijk is het gerelateerd aan een economisch rapport dat eerder dit jaar werd uitgebracht. Daarin staat onder andere:

Cryptocurrencies and ICOs create headlines, and the pace of financial innovation in the blockchain space amazes skeptics. Yet, with all the headlines focusing on the financial applications, people may miss the digital revolution now happening with other blockchain applications. Even worse, people could be frightened about new developments with the technology as they associate blockchains with the negative headlines. Blockchain technology offers a decentralized, secure, and efficient way to store almost any form of data across multiple platforms.

We kijken uit naar wat er inhoudelijk besproken wordt. Het zou al grote winst zijn als er dialoog ontstaat tussen burger, bedrijf, en overheid over de mogelijkheden van digitaal geld en aanverwante use cases van blockchaintechnologie.

Het Coinbase-effect

Afgelopen donderdagavond bracht Coinbase naar buiten dat het overweegt om 5 nieuwe munten op de exchange beschikbaar te stellen. Het gaat om Cardano (ADA), Basic Attention Token (BAT), Stellar Lumens (XLM), Zcash (ZEC) en 0x (ZRX).

Het effect ervan is onder andere dat de koers van Zcash in korte tijd met zo'n 50 dollar steeg:

Hou er rekening mee dat Coinbase het toevoegen van de munten niet garandeert:

Please note that we are not guaranteeing the listing of any of these assets. We may list them with partial support, or only in specific jurisdictions. In particular, some assets may become available in other countries before the US.

Vertrouwen en adoptie

Conventioneel geld heeft drie rollen:

  1. Store of value. Het staat mensen toe om waarde (tijdelijk) op te slaan en een keuze te maken wanneer ze die waarde gebruiken (uitgeven).
  2. Medium of exchange. Het faciliteert het uitwisselen van goederen en diensten door inefficiënties die zijn geassocieerd met ruilhandel weg te nemen. Het is daarmee een ruilmiddel.
  3. Unit of account. Het representeert echte waarde (of kosten) en kan als rekeneenheid gebruikt worden. Zonder dit begrip hebben termen als winst, verlies, en schuld geen betekenis.

Volgens onderzoekers van het Imperial College in Londen geven cryptocurrencies, met bitcoin als lijsttrekker, invulling aan één van de drie genoemde rollen van geld. Volgens de onderzoekers moeten cryptovaluta op het gebied van schaalbaarheid, privacy, volatiliteit, regulatie, incentives, en gebruiksvriendelijkheid verbeteren om de stap te kunnen maken naar volwaardig geld.

Het rapport wordt door verschillende nieuwsbronnen gebruikt om te stellen dat bitcoin binnen 10 jaar een mainstream betaalmiddel is. In het rapport zelf wordt echter niet in termijnen van jaren gesproken. Sterker nog, er wordt überhaupt geen termijn genoemd. De enige plek waar er iets over een termijn wordt genoemd is in het voorwoord. Laat het voorwoord nu net geschreven zijn door de directeur van eToro, het bedrijf dat opdracht heeft gegeven voor het onderzoek. 🤔

Ondanks deze vermenging van belangen heeft het onderzoek wel een lezenswaardig rapport opgeleverd.

Ander nieuws

Heb je je koffie nog niet op? Dit zijn andere interessante nieuwsberichten:

  • Ook Bitfinex werkt aan het binnenhalen van grote beleggers. Via een nieuw gesloten deal met Market Synergy moeten cryptocurrencies toegankelijker worden voor het grote geld.
  • De soap in India rondom cryptogeld gaat gewoon door. Mogelijk toch géén ban van digitaal geld. Naar verluid wordt er overwogen om het te bestempelen als commodities.
  • 12 Koreaanse exchanges zijn geslaagd voor de test van de KBA, waaronder BithumbKorbit, en Gopax.
  • Is Binance bezig met het verkrijgen van een banklicentie op Malta?

Komende week

Er staan komende week voornamelijk kleine releases of community events op de agenda voor verschillende projecten. Qua impact staat Distributed 2018 met stip bovenaan. Op 19 en 20 juli komen veel blockchainbedrijven bij elkaar om kennis te delen en te netwerken. Hier vind je de lijst van sprekers. 

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.