Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 10 t/m 16 september

Peter Slagter
Peter Slagter

De afgelopen week was het qua koersen geen hele spannende week. Bitcoin besloot zijwaarts te bewegen, en een aantal alts zagen wat (minimaal) herstel. Gelukkig was het wat ontwikkelingen in de markt betreft anders. Dat gaat onverminderd door. Citigroup kreeg afgelopen week de meeste aandacht, op de voet gevolgd door Gemini die met z'n eigen stablecoin kwam. We kijken terug op week 38 van 2018.

$BTC-weekupdate

De afgelopen week speelde zich voor bitcoin af tussen 6200 en 6600 dollar. Net als het grootste deel van augustus beweegt de munt zich in dit bereik zijwaarts. Omdat bitcoin op dit moment wat richtingloos is, besteden we wat extra aandacht aan de reversal, en kijken we van een wat grotere afstand. Dat, en meer, lees je in de $BTC-weekupdate.

Massa-adoptie

Deze week was het qua berichtgeving redelijk in balans. Zowel vanuit het bedrijfsleven als vanuit overheden was het nieuws talrijk. We hebben het belangrijkste voor je op een rij gezet.

Bedrijfsleven

Citigroup komt naar verluid met een nieuwe manier voor institutionele beleggers om te investeren in crypto. De bank (meer dan 2.500 medewerkers, en meer dan $1800 miljard assets in bezit) noemt het een digital asset receipt (DAR) — een product dat onder de nu geldende regelgeving valt. Ze hebben het zo genoemd omdat het de digitale tegenhanger is van de American Depositary Receipt (ADR). Dat is een instrument voor Amerikaanse investeerders om aandelen te bezitten die niet op Amerikaanse beurzen worden verhandeld.

Een paar dagen eerder kwam Goldman Sachs ook weer eens in het nieuws. Ze zouden de plannen rondom hun crypto trading desk in de ijskast hebben gezet. Onzin, volgens Martin Chavez (CFO): "I never thought I would hear myself use this term but I really have to describe that news as fake news." De CFO benadrukt daarbij dat Goldman interesse heeft in een betrouwbare custory-oplossing en bezig is met de ontwikkeling van een bitcoin-derivaat.

Afgelopen week kwamen ook de Winklevoss-broers nog eens in het nieuws. Hun exchange Gemini komt met een eigen stablecoin: de Gemini dollar ($GUSD). Het werd breed uitgemeten, omdat het om een gereguleerd alternatief op de Tether gaat. De bankbalans wordt maandelijks geverifieerd door een onafhankelijke accountant. De rapporten daarvan staan hier gepubliceerd.

Toevallig of niet: er zijn afgelopen week nog twee bedrijven naar buiten gekomen met een nieuwe gereguleerde digitale dollar. De Paxos Standard ($PAX) en de CarbonUSD ($CUSD) horen nu ook in dit rijtje thuis. Alle drie de nieuwe munten hebben als USP dat ze "compliant" en "transparent" zijn. We hebben nu in ieder geval voldoende keus.

Nasdaq is bezig met het bouwen van tools voor het voorspellen van prijsbewegingen van cryptovaluta. Ze worden naar verluid toegevoegd aan de Analytics Hub van de Amerikaanse beurs. De reden om ermee bezig te zijn volgens Bill Dague, hoofd van Nasdaq's alternative data divisie: overvloedige interesse vanuit de markt. Maar, zo voegt Dague er aan toe, het is nog afwachten of er echt een crypto-product gelanceerd gaat worden.

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, kwam afgelopen week ook in het nieuws vanwege uitspraken die hij deed op TechCrunch Disrupt 2018 in San Francisco. Hij gaf daar aan dat hij gelooft dat het huidige aantal cryptogebruikers (40 miljoen) de komende 5 jaar groeit naar 1 miljard. Verder lichtte hij een tip van de sluier op van de plannen die Coinbase heeft. Hij ziet de exchange in de toekomst meer opereren als de New York Stock Exchange nu doet, met honderden, of zelfs miljoenen digitale tokens die verhandeld worden.

Coinbase is in ieder geval al een stapje dichterbij het verwezenlijken van die visie met de opening van hun kantoor in New York. Adam White van Coinbase gaf er een presentatie en sprak over de missie, blockchaintechnologie, en de voorbereidingen die getroffen worden voor het onboarden van institutionele beleggers. Hij noemt het zelf een "big institutional push".

De supermarkt Bessarabsky is een ijkpunt in de hoofdstad van Oekraïne. Sinds kort kan je er met cryptogeld betalen voor je boodschappen. Het lijkt wellicht een futiliteit, maar het is wel de manier waarop het grote publiek in aanraking komt met cryptovaluta. Er worden er 14 geaccepteerd, waaronder $BTC, $BCH, $ETH, en $LTC.

Nu we het toch over betalen met crypto hebben: afgelopen week maakte Post Oak Motors bekend betalingen te gaan accepteren in $BTC en $BCH. Voor autoliefhebbers goed nieuws: je kunt nu ook een Bentley, Rolls-Royce, of Bugatti aanschaffen met crypto. Weer eens wat anders dan Lambo's, en nu wellicht ook bereikbaar voor anderen dan duurbetaalde voetballers.

Over voetballers gesproken: voetbalclub Paris Saint-Germain krijgt een eigen cryptomunt. Bezitters ervan krijgen stemrecht op "cosmetische" beslissingen. Denk aan de kleur van het tenue, de muziek die in het stadion gespeeld wordt, of het logo van de club. Maar ook op sport-aspecten als wie de beste speler van de maand is, of waar de volgende zomertour naar toe moet. Naar verluid zijn er meer (grote) voetbalclubs die aan een eigen token-economie denken. Goed nieuws, want in potentie bereikt crypto op deze manier miljoenen nieuwe gebruikers en helpt het met de adoptie ervan.

Het World Economic Forum (WEF) kwam afgelopen week naar buiten met een rapport over blockchaintechnologie. Daarin stellen ze dat deze markt voor veel nieuw handelsvolume kan zorgen: "Approximately 30% or $1.1 trillion of new trade volume will result due to DLT removing barriers. Approximately 40% or $0.9 trillion of traditional will move to DLT for better service levels and lower fees." In het rapport geven ze ook nog een waarschuwing aan overheden: "With some governments already starting to make these moves, the laggards will become increasingly disadvantaged."

Crypto.com (in Hong Kong gevestigd) gaat crypto debit cards uitgeven. Dat doen ze door middel van een partnerschap met de Duitse Wirecard bank. Het plan is om later naar andere markten uit te breiden. Crypto.com is ook van plan om het makkelijk te maken om crypto om te zetten in cash (zogeheten crypto cash-out services). Dat is een nog redelijk onontgonnen markt, dus wellicht dat ze daarmee veel (en nieuwe) gebruikers kunnen aantrekken.

Regionaal

In New South Wales (Australië) is de overheid bezig met de introductie van een nieuw digitaal rijbewijs. Ze worden uitgegeven en opgeslagen met een systeem dat z'n gegevens opslaat op een (eigen) blockchain. Het platform heet TrustGrid en is ontwikkeld door SecureLogic. De bedoeling is onder andere om papierwerk en administratie gerelateerd aan rijbewijzen te verminderen binnen de overheid.

Het Chinese ministerie heeft blockchaintechnologie op het oog om hun "charity tracking system" mee te vervangen. Voor het einde van 2018 moet het systeem zijn gekozen, en voor 2020 zou de migratie voltooid moeten zijn. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het 4-jarige actieplan dat de Chinese overheid recent naar buiten heeft gebracht.

Malta mag als blockchain island nog een exchange welkom heten. Bittrex heeft er twee nieuwe dochterondernemingen bij, waarvan er één op Malta gevestigd is. Bittrex International is opgericht om de vestiging op Malta op te zetten. Het plan is om vanaf Malta verder te groeien, uiteraard gebruikmakend van de cryptovriendelijke regelgeving op het eiland.

In de Japanse stad Tsukuba is een nieuw stemsysteem getest gebaseerd op blockchaintechnologie. Met een wachtwoord kon de stemmer z'n blockchain ID ontgrendelen. Eén probleem: een aantal mensen waren het wachtwoord vergeten. Desondanks een geslaagde test: "I had thought it would involve more complicated procedures, but I found that it's minimal and easy."

Ook nieuw in Japan: Huobi. De exchange gaat verder met uitbreiden. Via de overname van de lokale Japanse exchange BitTrade proberen ze voet aan de grond te krijgen in het land. BitTrade is 1 van de 16 erkende exchanges in Japan, en daarmee een mooie springplank voor Huobi: alles rondom wet- en regelgeving en dergelijke is al in orde.

In Canada kunnen de grote jongens nu legaal in $BTC investeren zonder de munt zelf te bezitten. Dat kan ook met pensioengeld en belastingvrije spaarsaldi. Het fonds heet First Block Capital Bitcoin Trust en is beschikbaar op de beurs NEO Connect (verder niet gerelateerd aan de cryptomunt NEO).

Maleisië heeft nu een taskforce (MIGHT) die onderzoek doet naar de toepassing van blockchain op de 3 grootste industrieën van het land: schone energie, olie, en de (Islamitische) financiële sector. Het eerste doel is het stroomlijnen van processen. Op de vraag waarom ze naar blockchaintechnologie kijken vertelt Mastura Ishak: "Blockchain is interesting because it allows small players to have a say about what's going on."

De stad Dublin (Ohio) is aan het experimenteren met blockchaintechnologie. Ze testen de toepasbaarheid ervan op identiteitsbeheer, stemmen, peilingen, en het beheer van een token met arbitraire waarde. In de bijbehorende request for proposal (RFP) staat: "It is the city's belief that more robust applications of blockchain technology may become commonplace and so the city desires to establish a base technical foundation upon which it will build additional functionality."

In Australië is van alles in beweging rondom digitale valuta en blockchaintechnologie. De nieuwe minister-president Scott Morrison zet stevig in op deze technologie, en het aantal Australiërs die crypto bezitten is verdubbeld.

De douane van Zuid-Korea gaat naar verluid Samsung's blockchaintechnologie in gebruik nemen als fundament voor een decentraal systeem voor douaneafhandelingen. Al 48 bedrijven zijn bij de ontwikkeling ervan betrokken via een memorandum of understanding (MOU).

ByeConnect

De handel in BitConnect ($BCC) is nu officieel verleden tijd. Ook exchange TradeSatoshi heeft de stekker eruit getrokken. Daarmee is een (voor sommigen pijnlijk) hoofdstuk gesloten.

Dit heeft veel te lang op zich laten wachten natuurlijk, maar daar is weinig aan te doen in een markt die door buitenstaanders als het financiële Wilde Westen wordt omschreven. Toch is het goed om hier nog even bij stil te staan. Niet om te lachen om de gekke filmpjes. Of je te verwonderen over mensen die er zijn ingetrapt. Maar om niet te vergeten dat je altijd goed je eigen huiswerk moet doen voordat je ergens in gaat investeren.

Waarvan akte!

Stand van zaken

Als je interesse hebt in regulatie, is dit artikel op bitfalls.com zeer lezenswaardig. Het heet "Cryptocurrency Regulation across the World" en is recent geüpdate. Recent publiceerde CoinTelegraph een artikel over regulatie in het Midden-Oosten: "From Qatar to Palestine: How Cryptocurrencies Are Regulated in the Middle East". Ook zeer de moeite waard om te lezen, zeker als je geïnteresseerd bent in dat deel van de wereld.

Europa werkt aan de classificatie en regulatie van cryptovaluta. Pasgeleden was de ECOFIN-conferentie in Wenen. Daarover had vicepresident Dombrovskis wel het een en ander te melden. Zo liet hij doorschemeren dat de hoge heren zich bewust zijn van de permanentheid van digitale valuta: "We see that crypto-assets are here to stay. Despite the recent turbulence, this market continues to grow." En over ICO's zei hij het volgende: "In particular initial coin offerings, or ICOs, we see they have the potential to emerge as a viable form of alternative financing."

In Amerika is de eerste lobbygroep voor cryptovaluta een feit. Een aantal tech-veteranen en gereputeerde bedrijven hebben de Blockchain Association gevormd. Onder andere Coinbase en Circle zijn er onderdeel van.

Er wordt mogelijk ook een nieuw precedent geschapen in Amerika. Een precedent is een gerechtelijke beslissing die als leidraad of richtsnoer dient in een vergelijkbaar geschil. De federale rechter Raymond Dearie besloot dat wetgeving voor securities ook geldig is in een zaak die draait om fraude tijdens een token sale. Maksim Zaslavskiy wordt verdacht van malafide praktijken bij de verkoop van twee tokens. Als de jury hem schuldig acht, kan dat verstrekkende (positieve) gevolgen hebben voor de aanpak van fraude in het blockchain-ecosysteem.

Frankrijk is de eerste van de Groep van 7 (G7) met officiële regelgeving rondom ICO's. De minister Bruno Le Maire bracht het nieuws naar buiten via Twitter. Voor ICO's in Frankrijk is nu goedkeuring nodig. Het doel: bescherming van investeerders, en het bieden van een juridisch framework waarbinnen ICO's zonder problemen uitgevoerd kunnen worden.

Volgens lokale media zou de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten wetgeving hebben aangenomen met betrekking tot ICO's en financiële technologie. Het achterliggende doel is onder andere om het land aantrekkelijk te maken voor innovatie.

In India gaat de tirade van de centrale bank gewoon verder. Ze stellen nu dat cryptovaluta in het land simpelweg niet gelegaliseerd kunnen worden vanwege bestaande wetgeving. Op maandag 17 september is de volgende zitting van de hoge raad over dit onderwerp. Daarin wordt ook dit statement van de centrale bank behandeld.

Mexico maakt vaart met de introductie van (striktere) regelgeving rondom cryptovaluta. De Mexicaanse overheid wil vermoedelijk via deze weg economische groei stimuleren, en de positie van het land als significante speler in de cryptomarkt versterken.

Veiligheid

Je hoort weleens dat cryptovaluta inherent slecht zijn omdat het "instrumenten zijn voor terroristen". Het wordt als argument (eigenlijk als dooddoener) gebruikt om cryptovaluta als ongewenst te beschouwen. De Amerikaanse Foundation for Defense of Democracies (FDD) heeft onderzoek gedaan naar dit onderwerp en komt met een wat genuanceerder beeld hierover.

Het onderzoeksrapport (PDF) komt tot een besluit met de notie dat terroristische organisaties onderzoeken of ze cryptovaluta kunnen gebruiken, maar tot dusver daar niet succesvol in zijn geweest. Dat kan veranderen, net zoals de adoptie van cryptovaluta onder algemeen publiek verandert. Voor de onderzoekers echter geen reden om cryptovaluta weg te zetten als ongewenst:

But cryptocurrencies and blockchain technology are not innately illicit and should not be feared. Like most technological innovations, they can be utilized for good or ill, depending on the user. Our adversaries, both state and non-state actors, are building blockchain-based tools to advance their interests. The U.S. must keep up with this technology and address new risks emerging from an evolving financial ecosystem. Below are some actions that policymakers and the tech industry should take to mitigate risk.

Deze aanbeveling negeren kan de Amerikaanse politiek niet, aangezien het rapport een officieel stuk is voor het Amerikaanse congres - een zogeheten Congressional Testimony.

Longreads

Voor degene die nog wat koffie over heeft, hebben we een aantal zeer interessante longreads op een rij gezet:

 • "Bubbles, narratives, and mass movements". Tony Sheng onderzoekt de manier waarop (financiële) bubbels kunnen ontstaan en welke eigenschappen nodig zijn om zo'n bubbel tot stand te laten komen.
 • "Debunking Market Narratives: Litecoin Edition". Tushar Jain van Multicoin Capital schrijft een uitgebreide analyse van $LTC. Zijn conclusie: ondanks dat de koers ervan 85% gedaald is, is 't volgens hem nog steeds teveel waard.
 • "PoW is Efficient". Dan Held vertelt waarom hij denkt dat proof-of-work efficiënt is. Hij geeft argumenten tegen het idee dat het weggegooide energie is.
 • "Complexity Theater". Nathaniel Whittemore komt met een nieuwe term voor de situatie waarin iets wordt uitgelegd op een complexe manier om het project of degene die uitlegt slimmer te doen lijken.
 • "The 4th era of crypto: Crypto-institutionalization". Yaniv Feldman stelt dat we drie crypto-era's hebben gehad: bitcoin, altcoins, en utility tokens. Hij ziet de vierde voor de deur staan en vertelt erover.

Komende week

Veruit het grootste evenement van komende week is Consensus: Singapore. Daar komen grote sprekers en projecten bij elkaar om kennis met elkaar te delen. Andere events die komende week plaatsvinden zijn:

 1. Maandag de 17e: Tezos ($XTZ) lancering mainnet (bron).
 2. Maandag de 17e: Crown ($CRW) beschikbaar op Upbit (bron).
 3. Dinsdag de 18e: Lisk ($LSK) AMA op Reddit (bron).
 4. Woensdag de 19e: Waves ($WAVES) live Q&A met CEO (bron).
 5. Vrijdag de 21e: Zcash ($ZEC) beschikbaar op Cobinhood (bron).
 6. Vrijdag de 21e: Ethos ($ETHOS) Q&A op Reddit (bron).
 7. Vrijdag de 21e: BitFest-conferentie in Amsterdam (bron).

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan op Telegram.

Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.